Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 53 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΕΙ 150 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Σε λουκέτο 53 καταστημάτων και κινητών συνεργείων σε όλη την Επικράτεια προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνοντας τον δρόμο της ανεργίας σε 150 εργαζομένους του δικτύου. Η Τράπεζα Πειραιώς, υλοποιώντας το σχέδιο εξυγίανσης και συγχωνεύσεων, που είχε εξαγγείλει ήδη πριν από τον κορονοϊό , έχοντας ήδη απολύσει εκατοντάδες εργαζομένους το προηγούμενο διάστημα (π.χ εργαζόμενοι στα κόκκινα δάνεια), θέτει τους εργαζόμενους των καταστημάτων σε αναγκαστική αργία, προκειμένου να τους εκβιάσει να δεχτούν την «εθελούσια» απόλυση.

Η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, λίγες μέρες πριν από τη λεγόμενη κρατικοποίηση της,  δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αξιοποιεί στο έπακρο τις συνθήκες της καραντίνας για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της σε βάρος των εργαζομένων. Η τράπεζα Πειραιώς από την αρχή του προηγουμένου έτους κινείται σε μια ρότα μαζικών απολύσεων, κλεισίματος καταστημάτων, συγχωνεύσεων τμημάτων και ψηφιοποίησης υπηρεσιών, προκειμένου να συμμορφωθεί σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί προ κορονοϊού, από τους ιμπεριαλιστές ΕΕ-ΗΠΑ-ΕΚΤ και στοχεύουν, συνολικά,  σε πάνω από 10.000 απολύσεις εργαζομένων στον κλάδο των τραπεζών ως το 2021. Έχοντας ήδη απολύσει 24 εργαζόμενους και εντάξει περίπου 1000 στο λεγόμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, επιδιώκει, με τη στήριξη της κυβέρνησης, να χτυπήσει τα δικαιώματα  ενός μαζικού κλάδου, ο οποίος αποτελεί ανορθογραφία για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς είχε καταφέρει, κόντρα στο καθεστώς που το σύστημα έχει επιβάλει  για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, να κατοχυρώσει  ΣΣΕ και μονιμότητα για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

 Όσες επιστολές και αν στέλνει το τμήμα «ανθρώπινου» δυναμικού, όσο και αν  η διοίκηση συγχαίρει τους εργαζομένους στα δίκτυα καταστημάτων, που ρισκάρουν καθημερινά την υγεία τους εκτεθειμένοι στον ιό, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες κόσμο με λειψά υγειονομικά μέτρα, φαίνεται τελικά ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η διοίκηση όχι μόνο δεν στηρίζει τους εργαζομένους της, αλλά επιλέγει ξεδιάντροπα εν μία νυκτί  να τους δείξει τον δρόμο της εξόδου σε περίοδο lock down! Επιλέγει να στείλει στην ανεργία εργαζόμενους σε ακριτικά νησιά, σε μέρη με υψηλούς δείκτες ανεργίας και σε μια περίοδο που είναι σχεδόν αδύνατη η εύρεση εργασίας. Παρόλο που η διοίκηση χαρακτηρίζει  τις απολύσεις ως εθελούσιες (η μόνη διαφορά είναι ότι το bonus της απόλυσης είναι μεγαλύτερο) και προσπαθεί να τις ωραιοποιήσει για να μην δημιουργήσει αντιδράσεις, στην πραγματικότητα,  πετά στον δρόμο μακροχρόνια εργαζόμενους, που ούτε είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης και ούτε μπορούν να βρουν εύκολα εργασία, καθώς η «μαύρη αγορά»  ζητά νέο αίμα εργαζομένων, που δεν θα έχουν καμία ιδέα από δικαιώματα και κατακτήσεις και θα είναι πιο αδύναμοι μπροστά στις ορέξεις των αφεντικών. 

Οι απολύσεις των εργαζομένων της Πειραιώς αποτελούν ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι το σύστημα, εν μέσω πανδημίας, ενώ ζητά από τον λαό να αναστείλει τη ζωή του, ενώ τον κατηγορεί για απείθεια όταν αντισταθεί, τον χτυπά και τον συλλαμβάνει, τον αφήνει να πεθάνει έξω από τις ΜΕΘ, την  ίδια στιγμή δεν παύει το ίδιο καμία ενέργεια για να υλοποιήσει τα συμφέροντα εκείνων που υπηρετεί. Αντίθετα, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί  την καραντίνα, κινούμενο με γοργούς ρυθμούς,  για να περάσει αντεργατικά μέτρα και να καταργήσει εργασιακά δικαιώματα αιώνων! 

Οι εργαζόμενοι στη Πειραιώς, θα πρέπει να διεκδικήσουν να μη περάσει καμία απόλυση, να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στη διοίκηση και όχι σε συνδιαλλαγή μαζί της, όπως τόσα χρόνια επιλέγει να δρα η ηγεσία του ΣτΠ ! Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας δεν πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς το ίδιο το σύστημα, όσο δεν θα βρίσκει αντίσταση, τόσο θα προχωρά την επίθεση του, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες εργασίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: