Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Θέλουν ωράρια λάστιχο και εργασιακό μεσαίωνα στη βιομηχανία. Οι εργάτες να παλέψουν με μαζική οργάνωση και αγώνα!

Εργάτρια, εργάτη,

η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο νόμο-τερατούργημα για τα εργασιακά, που θα είναι μια τομή για την πλήρη ισοπέδωση όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Και το κάνει τώρα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπου ο εργαζόμενος λαός είναι στο περιθώριο, χωρίς το δικαίωμα να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος που προωθεί, διαλύει το 5νθήμερο-8ωρο, καθιερώνει την απλήρωτη υπερωρία, μέχρι και 2 ώρες ημερησίως και την αντικαθιστά με άδεια ή ρεπό ή μείωση των ωρών εργασίας, μία άλλη εργάσιμη μέρα. Καθιστά δηλαδή τους εργαζόμενους λάστιχο, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, που θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης, χωρίς καμία προσαύξηση στο μεροκάματο. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τον διπλασιασμό των νόμιμων, ανά 6μηνο, ωρών υπερωρίας στους βιομηχανικούς κλάδους και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους.




Για εμάς, τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, αυτός ο νόμος θα είναι βαρύ πλήγμα. Δεν θα νοείται πια σταθερό ωράριο.Δεν θα γνωρίζουμε τι ώρα θα φύγουμε από τη δουλειά, αν θα πληρωθούμε τις παραπάνω ώρες που δουλέψαμε, πότε θα πάρουμε άδεια ή αν θα δουλεύουμε ακόμα και τις Κυριακές, αν το απαιτήσει ο εργοδότης.

Ήδη τα εξοντωτικά ωράρια και οι υπερωρίες, η εντατικοποίηση, οι βάρδιες, οι ανθυγειινές συνθήκες εργασίας, η επικινδυνότητα της δουλειάς και τα συχνά ατυχήματα, το κρύο και η ζέστη μας τσακίζουν καθημερινά. Τώρα, δίνουν στους εργοδότες και τον πλήρη έλεγχο της ζωής και του χρόνου μας. Η προσαύξηση που παίρναμε για τις ώρες υπερωρίας και υπερεργασίας, που πρακτικά είχαν ρόλο αποζημίωσης για τη μη τήρηση του ωραρίου, γίνονται δώρο στον εργοδότη, μαζί με τη δυνατότητά του να αλλάζει όποτε θέλει το ωράριό μας, σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντά του. Σε πολλά εργοστάσια, ήδη πτυχές αυτού του νόμου εφαρμόζονταν άτυπα. Τώρα, με την θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων, ανοίγουν ακόμα περισσότερο οι ορέξεις των εργοδοτών, πράγμα που θα σημάνει ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας για όλους μας.

Οι διατάξεις του νόμου δεν σταματούν εκεί. Ταυτόχρονα, χτυπάνε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη διεξαγωγή συνελεύσεων στα σωματεία, και θεσμοθετεί ένα πλαίσιο με βάση το οποίο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλες οι απεργίες θα βαφτίζονται παράνομες και καταχρηστικές. Ήδη εφαρμόζουν το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Κόντρα σε όλα αυτά, εμείς από τη μεριά μας πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, με όπλα μας την οργάνωση και την απεργία. Πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί, να συζητήσουμε και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, με αλληλεγγύη και συναδελφικότητα. Να γραφτούμε στα σωματεία μας και όπου δεν υπάρχουν, να φτιάξουμε νέα. Να ξεπεράσουμε τις εργοδοτικές και συμβιβασμένες ηγεσίες και να τα μετατρέψουμε σε δικά μας όργανα, όργανα πάλης. Να κάνουμε γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουμε κινητοποιήσεις που να υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας, κόντρα στην εργοδοσία, την κυβέρνηση και κάθε άλλο υπηρέτη τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μας. Όσο δύσκολος και μακρύς κι αν φαντάζει, πρέπει να τον περπατήσουμε! Για να βάλουμε φραγμό σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν και θέλουν να περάσουν το επόμενο διάστημα!

· ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ!

· 5ΗΜΕΡΟ - 8ΩΡΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ !

· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ !

· ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

· ΠΛΗΡHΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!



Δεν υπάρχουν σχόλια: