Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Πάτρα: 26 Νοέμβρη-Απεργία και Αστυνομοκρατία

 

Γέμισε με αστυνομικές δυνάμεις για άλλη μια φορά το κέντρο της Πάτρας. Τα δύο ανοιχτά καλέσματα , ένα στην πλ. Όλγας από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ένα μπροστά από το Παράρτημα από σχήματα του α/α χώρου ήταν η αφορμή για να κατέβει ολόκληρος στρατός από νωρίς το πρωί. Ο ελάχιστος κόσμος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από την πόρτα του ΕΚΠ κινδύνευε να φορτωθεί με πρόστιμα (δύο μέλη του ΣΕΚ είχαν είδη φάει πρόστιμο παρόλο που είχαν μαζί τους δικαιολογητικά μετακίνησης). Στην πλ. Όλγας αλλά και στο Παράρτημα δεν μπορούσε κανένας να πλησιάσει μιας και οι διμοιρίες είχαν παραταχθεί περιμετρικά σε όλα τα σημεία των συγκεντρώσεων.

Τα μέλη της Ταξικής Πορείας που είχαν φτάσει στην πλ. Όλγας (μπροστά από το ΕΚΠ) κατευθύνθηκαν μαζί με άλλους συνδικαλιστές προς την πλ. Γεωργίου. Εκεί αναρτήθηκε το πανό της Ταξικής Πορείας και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με προκηρύξεις καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Το κομμάτι του α/α χώρου που καλούσε στο Παράρτημα (περίπου 40 άτομα) συγκεντρώθηκε στην πλ. Αγ. Σοφίας ενώ στην προσπάθειά του να κάνει πορεία βρέθηκε μπροστά σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων όπου και αποκλείστηκε λίγα μέτρα πιο πέρα.


Η Ταξική Πτέρυγα (συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δεν κατόρθωσε και αυτή να φτάσει στην πλ. Όλγας και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε Σούπερ Μάρκετ όπως και στο Νοσοκομείο του Αγ. Αντρέα.

Η ηγεσία του ΕΚΠ δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία στιγμή ( μάθαμε την ώρα που έβγαιναν από το κτήριο του ΕΚΠ ότι θα συγκεντρωθούν μπροστά από την 6η ΥΠΕ). Έτσι πραγματοποίησαν και αυτοί με την σειρά τους κινητοποίηση δι’ αντιπροσώπων με τη ευλογίες του Δήμου έξω από το κέντρο της πόλης.

Η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις από την στιγμή που αποφασίστηκε απεργία στις 26/11 επέμεναν για έναν καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων με σκοπό την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στην απεργία όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι παρεμβάσεις μας σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους τις τελευταίες ημέρες αυτόν τον στόχο είχαν.

Η περίοδος δεν αφήνει άλλα περιθώρια για εφησυχασμό, οι συμβολικές κινήσεις και οι άτσαλες συνεννοήσεις έχουν πιάσει τα όριά τους, την ώρα που η φασιστικοποίηση και η καταστολή εντείνονται. Είναι πλέον μονόδρομος για το μέλλον η συλλογικά συντονισμένη δράση και η παρατεταμένη προσπάθεια για την μαζικοποίηση των αντιστάσεων, των αγώνων και των διεκδικήσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που θα βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνηση και θα σπάσει τις απαγορεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: