Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Μεγάλο εργοδοτικό έγκλημα στη Μότορ Όιλ

4 εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Μότορ Όιλ στην Κόρινθο παλεύουν για τη ζωή τους διασωληνωμένοι, ύστερα από φωτιά που πιθανότατα προήλθε από έκρηξη το βράδυ της Παρασκευής 31/1. Οι τρεις εργάτες, 38, 41 και 55 χρονών και ένας νοσοκόμος 37 χρονών ήταν στο βοηθητικό ιατρείο που βρίσκεται μέσα σε μονάδα παραγωγής βενζίνης, όταν σημειώθηκε το περιστατικό, γύρω στις 10:30. Διακομίστηκαν με σοβαρά εγκαύματα αρχικά στο νοσοκομείο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο Θριάσιο και στο Γεννηματάς, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ, εξαιτίας της συνεχούς υποβάθμισης της περίθαλψης.  Η φωτιά αντιμετωπίστηκε από τους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων.

Αν και οι συνθήκες του συμβάντος δεν έχουν γίνει γνωστές και ο κανόνας θέλει τις πραγματικές αιτίες πάντα να αποσιωπούνται σε αντίστοιχα εργοδοτικά εγκλήματα, αυτές πρέπει να αναζητηθούν στους όρους δουλειάς που επιβάλλονται και διαρκώς χειροτερεύουν για όλους τους εργαζόμενους. Οι ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση, το κυνήγι μεγιστοποίησης του κέρδους από το κεφάλαιο δημιουργούν το περιβάλλον στο οποίο η ζωή των εργατών βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο. Οι εργασίες γενικής συντήρησης, όπως αυτές που γίνονται τις τελευταίες βδομάδες στη Μότορ Όιλ, είναι περίοδος που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση προς τους εργάτες, προκειμένου να ολοκληρωθούν σε λιγότερο χρόνο, με σκοπό οι σταματημένες μονάδες να ξαναμπούν το ταχύτερο σε κερδοφόρα λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σοβαρότερα περιστατικά συμβαίνουν στην αρχή, κατά τη διάρκεια και στο τέλος τέτοιων περιόδων, με τους εργάτες να αντιμετωπίζουν από τη μια εξοντωτικούς ρυθμούς και ατελείωτα συνεχόμενα ωράρια και από την άλλη αφόρητη πίεση από την εργοδοσία για τα «κέρδη που χάνονται». Σε τέτοια περίοδο άλλωστε συνέβη το 2015 το έγκλημα που κόστισε τη ζωή 4 εργατών στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η εργατική τάξη μετράει ολοένα και περισσότερους νεκρούς και τραυματίες, την ώρα που το κεφάλαιο ενισχύεται με κάθε τρόπο. Τέτοιες είναι οι συνέπειες της «ανάπτυξης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, με άλλοθι την οποία εντείνει την επίθεση σε κάθε δικαίωμα των εργαζόμενων. Παράλληλα, επιδιώκει να αφαιρέσει κάθε δυνατότητά τους να αντισταθούν, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινους ρυθμούς και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο.

Η Ταξική Πορεία καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Να μην ανεχτούν ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα να περάσει «στα ψιλά», με τους πραγματικούς υπεύθυνους να παραμένουν στο απυρόβλητο. Να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, με καθημερινό κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους, για ένα πενιχρό μεροκάματο και χωρίς καμιά προοπτική.

-Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία
-Όχι στην εντατικοποίηση και τα εξοντωτικά ωράρια
-Οι εργάτες δεν είναι δούλοι
-Όχι στην παγίδα του κυνηγητού υπερωριών
-Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: