Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ: Αποτελέσματα εκλογών


Την Κυριακή 16/2 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ η διαδικασία του συνεδρίου με τις τοποθετήσεις των συνέδρων. Στις εκλογές ψήφισαν 1214 εκπρόσωποι από 267 σωματεία της Αθήνας (ενώ στο μητρώο του εργατικού κέντρου υπάρχουν πάνω από 1.000 σωματεία)

Η διαδικασία των εκλογών ήταν άνευρη όπως και η διαδικασία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το γενικό κλίμα αποτύπωνε σκηνικό αποσύνθεσης, με τις πλατιές μάζες των εργαζομένων να απουσιάζουν, και να αντανακλάται η κατάσταση αποσυγκρότησης των εργαζομένων. Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) συνέχισε –στο ίδιο μοτίβο της προηγούμενης εβδομάδας– να παρουσιάζεται ως η δύναμη που «διαφυλάσσει» τις διαδικασίες του Εργατικού Κέντρου και καμάρωνε ότι κατάφερε να πετάξει τους εργοδοτικούς από το Συνέδριο. Παρ’ όλ’ αυτά, μάλλον... δεν τους πέταξε όλους, αποδέχτηκε χωρίς πολλά-πολλά την ακύρωση του αποκλεισμού από το συνέδριο για τον «Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών» και τον «Πανελλήνιο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων» και περιορίστηκε σε μερικά «σόου» κατά τη διάρκεια των εκλογών όταν εμφανίζονταν τα μέλη τους για να ψηφίσουν.

Η ΔΑΣ παρέμεινε πρώτη δύναμη με 9 έδρες ανεβαίνοντας σε ψήφους, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ (σε μόνιμη συνεννόηση και παρόμοια στάση σε όλο το συνέδριο) κατάφεραν να μείνουν πάνω-κάτω στα ίδια, με την ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ ) να χάνει μία έδρα, και τις ΔΑΚΕ και Ενότητα (διάσπαση της ΔΑΚΕ) να κερδίζουν ακόμα μία σε σχέση με το 2017. Η ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έμεινε σταθερή σε ψήφους και κέρδισε και δεύτερη έδρα και το Ρεσάλτο στη Γαλέρα (ΛΑΕ) έπεσε σε ψήφους χωρίς να παίρνει κάποια έδρα στο ΔΣ. Ουσιαστικά, μικρές ήταν οι αλλαγές, μιας και οι ψηφίσαντες σε σχέση με το 2017 ήταν μόνο 11 περισσότεροι, ενώ οι όποιες ανακατανομές έγιναν σε ψήφους και έδρες προέκυψαν βασικά από το ότι δεν κατέβηκε το ΕΜΕΙΣ (Φωτόπουλος), το οποίο στο προηγούμενο ΔΣ είχε 2 έδρες με 59 ψήφους.

Η Ταξική Πορεία μαζί με την ΕΡΓΑΣ κατέθεσαν κοινό ψηφοδέλτιο και κατάφεραν να πάρουν 4 ψήφους. Παρά τις λίγες δυνάμεις, ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μετά από καιρό εκπροσωπήθηκε η Ταξική Πορεία στο συνέδριο του Εργατικού κέντρου και μπόρεσε να πει τη διαφορετική της άποψη για το εργατικό κίνημα, κόντρα στην υποταγή των εργοδοτικών, αλλά και την κούφια φασαρία του ΠΑΜΕ. Η ανάγκη, όμως, για πιο συστηματική και αποτελεσματική παρέμβαση στα σωματεία και τους εργαζόμενους παραμένει και δεν χωρά υπεκφυγές.

Η όλη διαδικασία προφανώς αποτέλεσε και τα «προεόρτια» για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που οποίο θα γίνει την άλλη Τρίτη (25/2), μετά από δύο αναβολές, και με την προσωρινή διορισμένη διοίκηση να θέλει να προχωρήσει σε άλλο ένα συνέδριο μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Είναι ενδεικτικό το ότι παρ’ όλο που το ΔΣ του ΕΚΑ είχε ήδη πάρει απόφαση για την απεργία στις 18/2 πριν από το συνέδριό του, η ΔΑΣ κατέθεσε μέσα στο συνέδριο ψήφισμα για το ίδιο θέμα (που υπερψηφίστηκε) που καλούσε σε συγκέντρωση του ΕΚΑ στα Προπύλαια, εκεί δηλαδή που καλούσε και το ΠΑΜΕ. Αντίστοιχα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έδωσε κατεύθυνση σε αρκετά εργατικά κέντρα που ελέγχει να μην ψηφίσουν απεργία (π.χ. Ε.Κ. Ελευσίνας). Έπειτα από όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς για το ότι οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα σωματεία και τα συνδικαλιστικά όργανα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: