Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Να μας βρουν απέναντί τους οι νοσταλγοί και οι υποκινητές κάθε Μανωλάδας


Την αποκρουστική υπόθεση των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα ξαναθυμήθηκαν όσοι άκουσαν τα χθεσινά δελτία ειδήσεων. Αυτή τη φορά, θύματα ήταν δύο Ινδοί εργάτες γης στο Μαραθώνα, που δέχτηκαν πυροβολισμούς από τον εργοδότη τους όταν «τόλμησαν» να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Μάλιστα, ο ένας τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε. Μετά το περιστατικό, ο «παλικαράς» εργοδότης κρυβόταν για δυο μέρες ώστε να αποφύγει τη σύλληψη.

Στο περιστατικό αυτό συμπυκνώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η εργασιακή ζούγκλα, η αποθράσυνση της εργοδοσίας και ο ρατσισμός. Είναι η προκλητική συνέχεια της Μανωλάδας, αλλά και των απανωτών περιστατικών βιαιοπραγίας των εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους. Πληθαίνουν τα κρούσματα που, άλλοτε με πιστόλι, άλλοτε με μαχαίρι, άλλοτε με γροθιές, οι ίδιοι οι εργοδότες ή οι μπράβοι τους, δεν διστάζουν να τραμπουκίσουν, να τρομοκρατήσουν ή να τραυματίσουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα.

Ενθαρρυμένοι από την αντεργατική πολιτική που προωθείται χωρίς διακοπή από τις ντόπιες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και μαϊντανοί), αλλά και από την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος και την υποχώρηση των εργατικών αγώνων, αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν υπάνθρωπους, σαν δούλους, σαν να έχουν επάνω τους δικαίωμα ζωής και θανάτου.

Ας μην γελιόμαστε! Αυτά τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο μερικούς «πειραγμένους» μικροεργοδότες, δεν είναι μεμονωμένες ιδιαιτερότητες. Είναι η συνέπεια μιας πολιτικής που επιτίθεται ενάντια σε κάθε δικαίωμα, σε κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης. Της πολιτικής που προωθεί το κεφάλαιο παγκόσμια. Είναι αυτή η πολιτική που οπλίζει τους επίδοξους «πιστολέρο» εργοδότες, αλλά και επιτρέπει την πλήρη ασυδοσία των «μεγάλων» (όπως η ΛΑΡΚΟ, που οδηγεί διαρκώς εργαζόμενους στο θάνατο). Είναι αυτή η πολιτική που ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες και την ταξική διεκδίκηση, την ίδια ώρα που όχι μόνο αφήνει ατιμώρητο το κεφάλαιο, αλλά του δίνει και μεγαλύτερα περιθώρια αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, όπως έκανε ο πρόσφατος «αναπτυξιακός» νόμος-τερατούργημα.

Είναι αυτή η πολιτική ενάντια στην οποία πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους οι εργαζόμενοι. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, έλληνες και μετανάστες, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα.

Τετάρτη 29/1/2020

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: