Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΑΘΗΝΑ: Επιτυχημένη η εκδήλωση για το ασφαλιστικό

Μια μαζική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Εκτός των τειχών την Παρασκευή το βράδυ. Με αφορμή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και μπροστά στην απεργία στις 18 Φλεβάρη, η Ταξική Πορεία κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της να συζητήσουν πάνω σ' ένα ζήτημα που αποδεικνύει εκτός των άλλων το διακαή πόθο του κεφαλαίου να καταργήσει και το τελευταίο ίχνος εργατικού δικαιώματος.


Στις δύο εισηγήσεις αναδείχτηκε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιωματα: η διαχρονικότητα της επίθεσης και οι βασικοί της άξονες, η συστημική προπαγάνδα, η αποπροσανατολιστική στάση των ρεφορμιστικών δυνάμεων κ.λπ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιχειρηματολόγηση της άποψης ότι η ασφάλιση είναι δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης, ανεξάρτητο από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει βάλει το σύστημα (ύψος εισφορών, αριθμός ενσήμων, όριο ηλικίας κ.λπ.), είναι δικαίωμα συλλογικό και όχι ατομικό.

Σχετικά με το νομοσχέδιο Βρούτση, επισημάνθηκε ότι αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του νόμου Κατρούγκαλου, όπως κι εκείνος με τη σειρά του αποτελούσε συνέχεια και εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου. Επισήμανση που έχει ιδιαίτερη αξία τόσο για να φανεί η διαχρονικότητα της αντιασφαλιστικής επίθεσης όσο και για να αποκαλυφθεί η παραπλανητική φασαρία που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες ως δήθεν υπερασπιστής των εργατικών δικαιωμάτων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις αναπτύχθηκαν και πολλά από τα ζητήματα που -αναπόφευκτα για ένα τόσο μεγάλο ζητημα- δεν είχαν τεθεί εισηγητικά: η αποπροσανατολιστική ρεφορμιστική γραμμή για τη διαχείριση των ταμείων, η αυταπάτη περί αυτοδιαχειριζομενων ταμείων, ο τρόπος με τον οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία αποτέλεσαν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και την εργοδοσία, η αυταπάτη γύρω από το σύνθημα "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα"κ.λπ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανάγκη να ενταθεί η απεύθυνση  στη νεολαία γύρω από το ασφαλιστικό, να χτυπηθεί το κλίμα της παραίτησης από τη διεκδίκηση των ασφαλιστικών της δικαιωμάτων.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας και ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ. Στάση που επιβάλλει την ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων τόσο για την επιτυχία της απεργίας όσο και για τη συνέχεια του αγώνα που σίγουρα θα απαιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: