Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Να μην περάσει η ΣΔΙΤ στο Π.Ν. Λάρισας!


Οργάνωση - Αντίσταση - Αγώνας
Ø για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους
Ø για πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό
Λάρισα, 9/2/2020

Καταγγέλλουμε το επιχειρούμενο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την μετατροπή τμημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε ΝΠΙΔ (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου), με την εφαρμογή των συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπως αυτό αναφέρθηκε δια στόματος υπουργού Κικίλια στην Λάρισα.
Αυτό σημαίνει ότι τμήματα του νοσοκομείου θα βρεθούν στα χέρια ιδιωτών. Οι συνέπειες αυτού του αντιλαϊκού σχεδιασμού της κυβέρνησης θα επιβαρύνει τόσο τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο όσο και συνολικά το λαό της Λάρισας και το δικαίωμά του στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι μόνιμοι συνάδελφοί μας, μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν τα απλήρωτα νυχτερινά, τα κλεμμένα ρεπό, τα κυλιόμενα ωράρια κ.α. Τώρα θα έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απόλυσης! Αυτό είναι ένα βασικό όπλο των ιδιωτών προκειμένου να περιορίσουν-μειώσουν το κόστος λειτουργίας. Και δεν μένει εκεί. Όσοι παραμείνουν, θα εξαναγκαστούν να εντατικοποιήσουν τους ήδη εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας τους, ώστε να αναπληρώσουν την δουλειά των απολυμένων συναδέλφων τους. Και μάλιστα με πετσοκομμένους μισθούς!

Ταυτόχρονα, όπως ήδη κάνει η κυβέρνηση, θα συνεχίζεται η ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων στα νοσοκομεία, και όχι μόνο.  Άλλωστε, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά ήταν πάντα ξένο σώμα για τον καπιταλισμό. Ένα δικαίωμα που ποτέ δε χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες. Έτσι, σε αυτήν την περίοδο που λείπουν οι μεγάλοι και μαζικοί αγώνες, τα νοσοκομεία χτυπούν κόκκινο, όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται για να βγει η δουλειά και οι συμβασιούχοι ζουν σε διαρκή ανασφάλεια για το αύριο.
Φυσικά ένα μέρος από το κόστος λειτουργίας θα το μετακυλίσουν και στον ίδιο το λαό. Εξάλλου ένας στόχος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου είναι να καταργήσει ολοκληρωτικά το δικαίωμα των εργαζόμενων και του λαού στη δωρεάν περίθαλψη. Να απογυμνώσουν την εργατική τάξη και το λαό από τα δικαιώματά τους προκειμένου να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται με καλύτερους όρους και χωρίς να αντιμετωπίσουν αντιστάσεις.
 Η επίθεση στα δικαιώματα του λαού είναι συνολική και αγγίζει –και με το παραπάνω– τα νοσοκομεία. Η αδιοριστία, οι μισθολογικές περικοπές, η εντατικοποίηση της δουλειάς, το ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαμορφώνουν την εικόνα του αναλώσιμου εργαζόμενου που θα δουλεύει ασταμάτητα, χωρίς σταθερότητα, χωρίς αξιοπρεπή μισθό και χωρίς καμία ελπίδα για το αύριο. Ένας εργασιακός μεσαίωνας που θα ενταθεί αν καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτόν τον αντιλαϊκό της σχεδιασμό.
Η Ταξική Πορεία, καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και όλο το λαό, να οργανώσουν τους αγώνες και τις αντιστάσεις τους, για να μην περάσει το ΣΔΙΤ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: