Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


  Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!


 Με διακηρύξεις για ένα νέο, δήθεν «δικαιότερο» ασφαλιστικό σύστημα η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού στην κοινωνική ασφάλιση. Και με το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα ξεκάθαρος στόχος είναι η μετατροπή της ασφάλισης, της σύνταξης και της περίθαλψης, από συλλογικό δικαίωμα του εργαζόμενου λαού σε προσωπική-ατομική υπόθεση.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εμφανίζεται ότι δίνει αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ στην πραγματικότητα προχωράει την επίθεση ένα βήμα παρακάτω. Παρουσιάζεται ως νέος σωτήρας, ενώ ουσιαστικά μιλάμε για συνέχιση και επέκταση του νόμου Κατρούγκαλου, του νόμου που κατέθεσε, ψήφισε και χειροκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αναιρούν ούτε αγγίζουν στο ελάχιστο τις παρεμβάσεις των τριών μνημονίων. Αφορούν μόνο μια μικρή μειοψηφία συνταξιούχων όπου το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξής τους ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μικτά. Και μάλιστα αφορούν την περικοπή τους μόνο για το 2016!  Κατά τα άλλα, οι αποφάσεις του ΣτΕ αποδέχονται και νομιμοποιούν όλον τον πυρήνα του αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχονται όλο το φάσμα των ανατροπών σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων:   
• τις δραματικές περικοπές των συντάξεων   
• την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης   
• την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη   
• την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών και των μητέρων.

Τα παραμύθια περί «αυξήσεων» αφορούν μερικά ψίχουλα για όσους έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν 30 χρόνια ασφάλισης, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων βολοδέρνει ανάμεσα στην επισφάλεια, στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση και στην ανασφάλιστη εργασία. Το μέγεθος της κοροϊδίας φαίνεται και από το γεγονός ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020 θα είναι μειωμένη κατά 192 εκατομμύρια ευρώ! 

• Πρώτος στόχος τους είναι να τσακίσουν τη συνείδηση του λαού σχετικά με το δικαίωμά του στην ασφάλιση. Να σταματήσει να θεωρείται υποχρέωση του κράτους η εξασφάλιση αξιοπρεπούς περίθαλψης και σύνταξης για όλο το λαό και τη νεολαία, αλλά να αποτελεί πλέον ατομική υπόθεση του καθενός. Ακόμη, επιδιώκουν να παρουσιάσουν την ιδιωτική ασφάλιση ως ευκαιρία για το λαό. Ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της ασφάλισης όσων έχουν δουλειά αποτελεί στόχο του συστήματος εδώ και πολλά χρόνια.

Κάνουν λόγο για μη βιωσιμότητα της ασφάλισης, ενώ την ίδια στιγμή προωθείται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% στην κύρια ασφάλιση. Ο λαός, λοιπόν, εκβιάζεται και σέρνεται προς τον ατομικό δρόμο, την ίδια στιγμή που η αστική τάξη τρίβει τα χέρια της. Τα δώρα της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο είναι πολλά. Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των ταμείων και οι απαλλαγές στις επιχειρήσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές θα αξιοποιηθούν από το σύστημα για μικρότερες συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές προς το λαό και ταυτόχρονα περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο.

Το νέο ασφαλιστικό πάει παραπέρα το στόχο του συστήματος να καταργήσει την επικουρική ασφάλιση. Η ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (του ταμείου για επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και έχει ως άμεσο στόχο να βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ.

Φτωχομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, θα δουν και αυτοί ένα πιο δυσάρεστο τοπίο, με αυξημένες εισφορές. Η δημιουργία έξι ασφαλιστικών κατηγοριών η οποία παρουσιάζεται ως «ελευθερία επιλογής», στην πραγματικότητα φέρνει σημαντικές αυξήσεις στις εισφορές για τους χαμηλά αμειβόμενους, αλλά έχει κι έναν ακόμη στόχο: να εμπεδωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων η έννοια της ανταποδοτικότητας και της κεφαλαιοποίησης στην ασφάλιση.

Και στο βάθος το ιδιωτικό κεφάλαιο περιμένει την επόμενη κυβερνητική κίνηση που θα φέρει κοντύτερα την είσοδό του στο χώρο της ασφάλισης, και τις ασφαλιστικές εισφορές να πηγαίνουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές και εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων. Στόχος τους είναι οι νέοι εργαζόμενοι (με βάση όλους τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που δέχονται) να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να αποδεχτούν τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ασφάλιση είναι εργατική κατάκτηση και δικαίωμα όλου του λαού, ανεξάρτητα από εισφορές και χρόνια εργασίας. Είναι συλλογικό δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης. Είναι κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας από τη δουλειά μας.

Το δικαίωμα αυτό δεν πρέπει να τους το χαρίσουμε, πρέπει να το υπερασπιστούμε. Και αυτό απαιτεί τη μαζική κινητοποίηση του εργατικού κινήματος. Η συνδικαλιστική ηγεσία όχι μόνο δεν θέλει να οργανώσει τον αγώνα, αλλά αναζητά ρόλο στο μοίρασμα της τεράστιας λείας του τομέα της ασφάλισης, με όχημα τα επαγγελματικά ταμεία και με δεδομένη την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού κεφάλαιου (ξένου και ντόπιου). Η αντίσταση είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων. Ο αγώνας για να ανατραπεί το νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση, η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζόμενων είναι που θα καθορίσουν συνολικά την εξέλιξη της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: