Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠOΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤAΣΙΟ ΤΗΣ BIC! ΜΑΖΙΚOΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Ακόμα μια απόλυση συναδέλφου σημειώθηκε στο εργοστάσιο της Bic. Η εταιρεία αξιοποιώντας πλήρως όλο το νομικό οπλοστάσιο που της παρέχει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς καμία προειδοποίηση και αιτιολογία προχώρησε αιφνιδιαστικά στην απόλυση εργάτριας που δούλευε 12 χρόνια στο εργοστάσιο, και με οικογενειακή κατάσταση με αυξημένες ανάγκες, στέλνοντας το μήνυμα υποταγής και τρομοκρατίας στους υπόλοιπους εργαζόμενους. 

Δεν είναι μεγάλο το διάστημα που η εταιρεία απέλυσε τους δεκάδες συμβασιούχους. Έτσι και τώρα με την απόλυση της συναδέλφισσας, αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν μοντέρνους δούλους, τους ξεζουμίζει πρώτα και έπειτα τους απολύει χωρίς κανένα κόστος. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως κάθε χρόνο έτσι και το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αρκετές προσλήψεις συμβασιούχων, με τρίμηνες, τετράμηνες, πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας. Πρόκειται για εργαζόμενους με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς πείνας, εργαζόμενους «λάστιχο», με την συνεχή  πίεση και τον φόβο της «μη ανανέωσης σύμβασης» πάνω από τα κεφάλια τους. Η απόλυση αυτή επιδιώκει επίσης να δείξει πόσο εύκολα η εργοδοσία μπορεί να αντικαταστήσει τους «μόνιμους» με τους συμβασιούχους, εκμεταλλευόμενη από την μια την ανεργία και το πρόσφορο έδαφος που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο και από την άλλη επιχειρεί να στείλει μήνυμα τρομοκρατίας και διάσπασης προς τους εργαζόμενους.

Είναι σίγουρο πως όσο οι εργαζόμενοι  βρίσκονται απομονωμένοι η εργοδοσία και η κυβέρνηση θα προχωρούν στο τσάκισμα κάθε δικαιώματος που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη. Ήδη το νέο αντεργατικό τερατούργημα που αναμένεται προς κατάθεση το επόμενο διάστημα προβλέπει την κατάργηση του οχταώρου και την αύξηση του ανώτατου ορίου της υπερωριακής απασχόλησης από 90 ώρες ετησίως σε 120 στη βιομηχανία, κάτι που θα κοστίσει πολύ ακριβά στην εργατική τάξη.

Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι της Bic να βρεθούμε και να συζητήσουμε, να βρούμε τρόπους για να οργανώσουμε την πάλη μας. Να μην περάσει η απόλυση κανενός συναδέλφου! Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και να δημιουργήσουμε όργανα πάλης για να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία. Μόνο μέσα από τον δρόμο της αντίστασης και διεκδίκησης θα βάλουμε φραγμό στην πολιτική που μας καταδικάζει στην εξαθλίωση και τη φτώχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: