Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ανταπόκριση από την κινητοποίηση σωματείων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ την Δευτέρα 19/4

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 7:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση σωματείων έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ με σκοπό την καταγγελία των τελευταίων «εργατικών ατυχημάτων» στην Κοζάνη με θύματα δύο εργολαβικούς εργαζόμενους και στην Εύβοια με θύματα τρεις εναερίτες λίγες μέρες νωρίτερα. Τη συγκέντρωση κάλεσαν σωματεία που δρούνε κυρίως στις γραμμές του ΠΑΜΕ όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Κλαδικό Συνδικάτο στην Ενέργεια αλλά και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Συμμετείχαν μερικές δεκάδες εργαζόμενοι, κυρίως συνδικαλιστικά στελέχη των παραπάνω σωματείων.

Το ζήτημα των «εργατικών ατυχημάτων» είναι πολύ σοβαρό και ειδικά στην περίοδο της πανδημίας έχει πάρει επικίνδυνα χαρακτηριστικά αφού τέτοια συμβάντα γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Τα εργοτάξια της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναδειχθεί σε πραγματικά κάτεργα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ανάγκη να παίρνονται πρωτοβουλίες για άμεσες και μαζικές απαντήσεις με όσο το δυνατόν ευρεία συμμετοχή και πλατιά κοινή δράση, όπως ακριβώς επιδιώχθηκε να γίνει με την αντίστοιχη κινητοποίηση της Δευτέρας 5/4.

Το βασικό πρόβλημα της τελευταίας κινητοποίησης ήταν ο τρόπος και η απεύθυνση του καλέσματος. Η ανακοίνωση από τα σωματεία βγήκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (Κυριακή Βράδυ, ενώ το κάλεσμα ήταν 7:30 το πρωί τις Δευτέρας), χωρίς φυσικά να αφήνει περιθώρια συμμετοχής τόσο ευρύτερου κόσμου, όσο και συλλογικοτήτων. Η απάντηση σε τέτοια ζητήματα αλλά και συνολικά την επίθεση μπορεί να δοθεί μόνο με τη συμμετοχή των πλατιών εργαζόμενων μαζών και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί τόσο το κάθε σωματείο αλλά και όποιος θέλει να υπηρετήσει την υπόθεση του λαού και της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: