Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Αθήνα: Συμμετοχή της Ταξικής Πορείας σε συγκέντρωση σωματείων του ιδιωτικού τομέα


            
            Το απόγευμα της Τρίτης 30/3  η Ταξική Πορεία με κεντρικό σύνθημα «Αντίσταση στην εργασιακή βαρβαρότητα» και «Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα» συμμετείχε σε συγκέντρωση σωματείων του ιδιωτικού τομέα  έξω από το υπουργείο εργασίας. Στη συγκέντρωση καλούσαν και συμμετείχαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΥΠ), η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ).

Αρκετές δεκάδες εργαζόμενων από τους διάφορους κλάδους συμμετείχαν στη συγκέντρωση καταγγέλλοντας τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εν μέσω πανδημίας, αλλά και την κυβερνητική πολιτική που ετοιμάζεται για νέο κύκλο αντεργατικής επίθεσης.

Σημαντικό μειονέκτημα η παραμονή της συγκέντρωσης μόνο στον χώρο έξω από το υπουργείο εργασίας και η απροθυμία των διοργανωτών να προχωρήσουν σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, ακόμη και στις δύσκολες υγειονομικά συνθήκες που ζούμε , η πλήρης ανυπαρξία γενικών συνελεύσεων των σωματείων λειτουργεί παραλυτικά και μεγαλώνει την απόσταση των σωματείων από τις εργαζόμενες μάζες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους είναι ασφυκτική. Η πανδημία, τόσο σε υγειονομικό, όσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο βάζει καθοριστικά τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. Το κεφάλαιο κάνει για άλλη μια φορά την κρίση ευκαιρία και προωθεί με κάθε μέσο την εργασιακή βαρβαρότητα. Η Πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων,  οι απολύσεις, η εκτίναξη της ανεργίας και η εργοδοτική αυθαιρεσία κυριαρχούν στο σύνολο της εργασίας. Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με περίσσιο θράσος και κυνισμό ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέα αντεργατικά μέτρα που καταργούν το 8ωρο, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και στοχοποιούν την απεργία και τον ταξικό συνδικαλισμό.

Είναι ανάγκη το αμέσως επόμενο διάστημα να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες συγκρότησης όρων αντίστασης στην επίθεση. Τα σωματεία να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες για να εκφραστούν τα σοβαρά ζητήματα που αγγίζουν τη βάση των εργαζομένων. Να μπει στο εργατικό κίνημα αποφασιστικά η κατεύθυνση της αντίστασης στο νέο εργατικό κάτεργο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: