Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων, για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη έδειξαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και που στην ουσία αφήνουν ανυπεράσπιστο τόσο το λαό όσο και τους ίδιους, απέναντι και στον ιό αλλά και στα άλλα νοσήματα.

Με την πανδημία να είναι ανεξέλεγκτη, κάθε λαϊκός άνθρωπος πόσο μάλλον όλοι εμείς που δουλεύουμε νυχθημερόν στα νοσοκομεία δεν έχουμε πλέον καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, που είναι να περισώσει όσο γίνεται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου τόσο στον τομέα της περίθαλψης όσο και γενικά.

Γι' αυτό και οι περισσότερες συγκεντρώσεις ήταν μαζικές. Παρ' όλο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγήσουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου σε ανώδυνα μονοπάτια, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική και χειροτερεύει συνεχώς, οπότε όσοι αναφέρονται στο κίνημα πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν, και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Διάθεση από τους εργαζόμενους είναι φανερό πως υπάρχει.

Η κυβέρνηση εκμεταλεύεται την πανδημία και την καραντίνα για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της. Θα πρέπει και μεις να εκμεταλλεύτουμε τα όπλα μας που είναι ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, η αλληλεγγύη και η οργάνωση.

Θα πρέπει να ζωντανέψουμε τα σωματεία, να κάνουμε γενικές συνελεύσεις. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι κι όσοι μιλούν γι' αυτούς είναι γιατί θέλουν να χάσουμε.

Εκτός από τους εργαζόμενους, στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και λαϊκοί άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι αν αρρωστήσουν θα είναι τρομερά δύσκολο να βρουν έστω και απλό κρεβάτι στο νοσοκομείο.

Οι ενθαρυντικές σημερινές κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Αμαλία Φλέμιγκ


Και στο Αμαλία Φλέμιγκ πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου.


Παρά την αντικειμενική δυσκολία των εργαζομένων να συγκεντρωθούν, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με την απομόνωση που έχει επιβληθεί λόγω του ότι το Νοσοκομείο είναι αποκλειστικά COVID, εκφράστηκε η αγανάκτηση, ο θυμός και η αντίδραση των εργαζομένων που επικεντρώθηκαν στα κύρια αιτήματά τους:
- Να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο όσοι εργαζόμενοι, με αποφάσεις της Διοίκησης έχουν μετακινηθεί σε άλλα Νοσοκομεία.
- Στην ανάγκη άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
- Να σταματήσει κάθε μεθόδευση απόλυσης των συμβασιούχων εργαζόμενων προκειμένου να μπουν ιδιωτικά συνεργεία.
- Να ανοίξει η Πτ. Μπόμπολα που αυτή την κρίσιμη περίοδο μπορεί να αναπτύξει 100 επιπλέον κρεβάτια στην περιοχή, καθώς και να ανοίξουν όσα Νοσοκομεία έκλεισαν από το 13 και μετά, προκειμένου να μην πεθαίνει ο κόσμος περιμένοντας κρεβάτι ΜΕΘ, όπως συνέβη και πριν λίγες ημέρες και στο Α. Φλέμιγκ.
- Να σταματήσει κάθε απόπειρα κλεισίματος του Φλέμιγκ μετά την πανδημία.

Καταδικάστηκε από όλους τους συγκεντρωμένους η απόπειρα της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο, τη μόνιμη εργασία, να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις και πρακτικά να ποινικοποιήσει τις απεργίες και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Καταγγέλθηκε ακόμα η απόλυση του προέδρου των εργαζομένων στον Αγ .Σάββα, Κώστα Καταραχιά, αλλά και κάθε τρομοκρατική δίωξη εργαζομένων, συνδικαλιστών και μη.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν για μία ακόμα φορά να σταματήσουν οι διώξεις και οι απειλές σε όσους αγωνίζονται και δεν σκύβουν το κεφάλι.

Επίσης εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι συγκεντρώσεις «επί τα αυτά» όπως οι συγκεντρώσεις στις πύλες των Νοσοκομείων έχουν φτάσει στα όριά τους. Πως μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία απαιτούνται μαζικοί, συντονισμένοι αγώνες, απεύθυνση στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Τονίστηκε η ευθύνη που έχουν τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες για την καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της τάχα αναποτελεσματικότητας των αγώνων (ιδίως εκείνων που ...δεν γίνονται!)

Η πρόταση του Σωματείου που έγινε αποδεκτή ως αναγκαία από δω και στο εξής είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να γίνονται σε κεντρικό σημείο της πόλης (Μελίσσια) και όχι στον απομονωμένο χώρο του Νοσοκομείου.

Με αυτή την υπόσχεση αγώνα λοιπόν πραγματοποιήθηκε η σημερινή συγκέντρωση στην πύλη του Α. Φλέμιγκ.

Παραβρέθηκαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο αγώνα των εργαζομένων, κινήσεις και συλλογικότητες της περιοχής, εκπρόσωποι σωματείων, δημοτικών παρατάξεων και πολιτικών οργανώσεων.

ΓΝΑ Γεννηματάς

Με σημαντική συμμετοχή των εργαζόμενων πραγματοποιήθηκε η σημερινή κινητοποίηση. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται τακτικά τις τελευταίες βδομάδες στο νοσοκομείο, όλο και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που δίνουν το «παρών», διεκδικώντας αξιοπρεπείς όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους και συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι μέσα στο χώρο του νοσοκομείου υπήρχε από νωρίς περιπολικό της αστυνομίας, ζητώντας λεπτομέρειες για την κινητοποίηση. Αποχώρησε λίγο μετά το ξεκίνημα της συγκέντρωσης. Το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς θα σπάσει με μαζικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: