Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Τρεις νεκροί εργάτες της ΔΕΗ στην Εύβοια: Όχι άλλες θυσίες εργατών για τα κέρδη του κεφαλαίου!

 


Τρεις εργάτες, εργολαβικοί σε συνεργείο του ΑΚΤΩΡΑ, έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο σήμερα, στο Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια, την ώρα που εκτελούσαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για ένα χειριστή γερανοφόρου, το βοηθό του και έναν εναερίτη, οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο όταν χτυπήθηκαν από την τάση του ρεύματος, ενώ η σορός του ενός εργάτη εγκλωβίστηκε στο στύλο ρεύματος και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να τον απεγκλωβίσει. Ακόμα τέσσερις τραυματίες παλεύουν για τη ζωή τους, φέροντας βαριά εγκαύματα. Το τραγικό εργατικό δυστύχημα έχει σοκάρει όλη την τοπική κοινωνία και έχει προκαλέσει τεράστια οργή και θλίψη σε όλο τον κόσμο της εργασίας.

Η δολοφονική πολιτική του κεφαλαίου και της εργοδοσίας για ακόμα μια φορά  επιχειρείται να περάσει  στα μέσα μαζικής εξαπάτησης σαν ένα ατυχές και αιφνίδιο γεγονός. Όμως, όλος ο κόσμος της εργασίας γνωρίζει τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν αυτές τις δολοφονίες. Γνωρίζει πως πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα την εργατική τάξη! Οι αμέτρητες ώρες αδιάκοπης δουλειάς, σε άκρως επικίνδυνες συνθήκες που φτάνουν τα όρια της εξάντλησης, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας ακόμα και σε επικίνδυνες δουλειές, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν υψηλά φορτία ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά, η εγκληματική  πολιτική του κεφαλαίου που αντιμετωπίζει τον εργάτη σαν αναλώσιμο υλικό και το θάνατο του σαν παράπλευρη απώλεια. Εκεί βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν και στο σημερινό τραγικό δυστύχημα.

 Οι στημένες επιτροπές, φτιαγμένες από την εργοδοσία και το κράτος,  δήθεν για τη «διερεύνηση των συνθηκών θανάτου»,  μόνο οργή προκαλούν στα μάτια του εργαζόμενου κόσμου. Στους πολλούς θανάτους εργατών  που έχει προκαλέσει η ΔΕΗ  και η εργολαβική εταιρεία ΑΚΤΩΡΑΣ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ούτε μια φορά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ενόχους,  από κανένα δικαστήριο. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, δεν χρειάστηκε να λογοδοτήσουν καν, αφού φρόντισαν να ρίξουν τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους που «δεν πρόσεχαν»… Οι προκλητικές τους δηλώσεις και τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν μόνο οργή και αγανάκτηση μας προκαλούν!

Η Ταξική Πορεία καλεί τα σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες, τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα να καταγγείλουν πλατιά το νέο αυτό έγκλημα, να οργανώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση. Οι σημερινές δολοφονίες πρέπει να βρουν την αγωνιστική απάντηση όλης της εργατικής τάξης, ειδικά των εργαζομένων της ΔΕΗ.  Είναι καθοριστικής σημασίας  να καλεστεί άμεσα  απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου, σαν μια πρώτη απάντηση στον τραγικό θάνατο των τριών εργατών. Να καλεστούν συγκεντρώσεις καταγγελίας της νέας εργοδοτική δολοφονίας. Να δηλώσουμε μαζικά και αποφασιστικά ότι η εργατική τάξη δε θα θυσιαστεί στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου! Μόνο η πάλη των εργαζομένων μπορεί να βάλει φραγμό στην εγκληματική πολιτική του συστήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: