Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ TELEPERFORMANCE!

Προτού καν περάσει ένας μήνας από τις προηγούμενες 100 απολύσεις στην εταιρία Teleperformance , η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην χώρα, ανακοινώνει νέες απολύσεις στο τμήμα RCC Apple. Γύρω στις 150 απολύσεις, πιθανώς και περισσότερες, έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά καταγγελιών εργοδοτικής αυθαιρεσίας του τελευταίου χρόνου. Ενδεικτικό του θράσους της εργοδοσίας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που απολύονται είχαν αρχικά ενημερωθεί ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν, μόνο για να τους ανακοινωθεί ότι τελικά θα απολυθούν.

Για ακόμη μία φορά η Teleperformance, αξιοποιώντας την πανδημία, το καθεστώς τηλεργασίας που έχει επιβάλει στην πλειοψηφία των εργαζομένων της (δήθεν ως “έκτακτο” μέτρο για την πανδημία) αλλά και κάθε αντιδραστική-αντεργατική νομοθεσία, πάει ένα βήμα παραπέρα την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων της. Χρησιμοποιώντας την γνωστή δικαιολογία της μείωσης της δουλειάς, των αναγκών της εταιρίας και των πελατών της, της “αποδοτικότητας”, του αριθμού ωρών υπερωρίας που κάνει ο καθένας τον μήνα αλλά και την "συνέπεια". πετάει στον δρόμο της ανεργίας 150 και πλέον εργαζομένους. Είναι, άλλωστε, μία εταιρία γνωστή για τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλει, με μισθούς ψίχουλα, μηνιαίες ή ολιγόμηνες συμβάσεις, καθημερινή αξιολόγηση του εργαζομένου, υπερωρίες και τρομοκρατία.

Μπορούμε να αναφέρουμε παραδειγματικά τις καταγγελίες του περσινού Μαρτίου για εργαζόμενους στοιβαγμένους στα κτήρια χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την πανδημία. Σύντομα μετά τις πρώτες καταγγελίες, η εργοδοσία επέλεξε να μεταφέρει την πλειοψηφία των εργαζομένων της σε καθεστώς τηλεργασίας, προφανώς όχι για την προστασία τους αλλά ακριβώς για να τους απομονώσει, να ξεχειλώσει το ωράριό τους και να χτυπήσει το δικαίωμα στο 8ωρο. Αυτό το καθεστώς απομόνωσης και τρομοκρατίας είναι που την εξυπηρετεί σήμερα, και της δίνει το δικαίωμα ξεδιάντροπα να ανακοινώνει εκατοντάδες απολύσεις. Αφού έχει φροντίσει οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πρακτικές, η εργοδοσία παρακολουθεί ακόμη και τα μέσα που έχουν οι εργαζόμενοι για να επικοινωνούν εν ώρα εργασίας.

Δεν μας σοκάρει, αλλά μας εξοργίζει, ότι ακόμα και μετά την ανακοίνωση των απολύσεων οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα που αφορούν στην αποδοτικότητα τους, σχεδόν απειλώντας ανοιχτά ότι όποιος δεν αυξήσει την επίδοσή του θα είναι ο επόμενος στην σειρά! Άλλωστε, καθώς η Teleperformance έχει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων από ξένες χώρες των οποίων η άδεια παραμονής τους στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από την εργασία τους, πολλοί κινδυνεύουν να λήξει η άδεια παραμονής τους λόγω της απόλυσής τους και να χρειαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για να παρθούν πίσω οι απολύσεις! Οι εργαζόμενοι να συναντηθούν, να συζητήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Μέσα από την συσπείρωση στα συλλογικά μας όργανα, με μαζικό αγώνα μπορούμε να βάλουμε φρένο σε ό,τι μας επιβάλλουν, να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και να υπερασπιστούμε την ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! Να μην μείνουν αναπάντητες οι 150 και πλέον απολύσεις στην Teleperformance.

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
  • ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: