Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Teleperformance: Δεν θα γίνουμε θυσία στο βωμό της κερδοφορίας

Ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους της Teleperformance



"Ανυπόστατες" και "χωρίς βάση" ονομάζει η εργοδοσία της Teleperformance τις καταγγελίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά τις άθλιες συνθήκες που βιώνουμε ως εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρία, όπως και σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα της χώρας.

Ως εργαζόμενοι στην Teleperformance, έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα (συγκεκριμένα απασχολεί 8.500 εργαζόμενους στην Αθήνα), αναγκαζόμαστε καθημερινά να δουλεύουμε συνωστισμένοι, με αποστάσεις 40-50 εκατοστά ο ένας από τον άλλον, σε χώρους χωρίς παράθυρα και κατάλληλο εξαερισμό, χωρίς να μας παραχωρεί μάσκες ή γάντια και αφήνοντας ανοιχτό το πότε θα ξεκινήσει ο καθένας από εμάς να δουλεύει από σπίτι.


Στην ανακοίνωσή της, η εργοδοσία καυχιέται ότι παραχωρεί στους εργαζομένους τον απαραίτητο εξοπλισμό για μείωση του κινδύνου διάδοσης της νόσου, όταν απλώς έχει βάλει 1-2 αντισηπτικά ανά όροφο. Περηφανεύεται, επίσης, για το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ έχουν αναλάβει αυτή την δουλειά εργαζόμενοι security (και όχι ιατρικό προσωπικό), οι οποίοι εξαιτίας αυτής της απόφασης της εταιρίας έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους, θέτοντας τους εαυτούς τους και άλλους σε κίνδυνο. Και φυσικά, ανακοινώνουν, όπως μας ενημερώνουν και εμάς ανελλιπώς την τελευταία εβδομάδα, ότι θα επιδιώξουν καθημερινά να αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων από το σπίτι κατά 100 άτομα ημερησίως.

Προσπερνούν, βέβαια, με ευκολία το γεγονός ότι με αυτήν την ταχύτητα θα χρειαστεί πάνω από δύο μήνες για να καταλήξουμε όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας στην Αθήνα να δουλεύουμε από το σπίτι. Και όπως είναι λογικό, αν συνδυάσει κανείς τα εξής: τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, ότι πολλοί από εμάς μετακινούνται καθημερινά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το γεγονός ότι απασχολεί εργαζόμενους από 91 εθνικότητες, πολλοί από τους οποίους έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρες υψηλού κινδύνου (αλλά συνεχίζουν να έρχονται στην εταιρία, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και κατ' επέκταση την άδεια παραμονής τους στην χώρα), είναι ευκόλως εννοούμενο ότι σε δύο μήνες η πλειοψηφία από εμάς θα έχει νοσήσει και για αυτό θα ευθύνεται αποκλειστικά η εργοδοσία.

Η εταιρεία τονίζει ότι έχει ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της, αλλά στην πράξη αποδεικνύει το αντίθετο. Μιλάει συνεχώς για ατομική ευθύνη και αλληλεγγύη και μας λέει ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να παραχωρήσουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συγκατοικούν με ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Με άλλα λόγια, μεταφέρει την ευθύνη από τον εαυτό της σε εμάς τους ίδιους. Αντί να φροντίσει η ίδια η εργοδοσία να μπορέσουμε άμεσα να εγκατασταθούμε και να δουλεύουμε όλοι από το σπίτι, μας ζητάει να κάνουμε πίσω χρησιμοποιώντας συναισθηματικούς εκβιασμούς περί αισθήματος δικαίου και άλλες τέτοιες μπαρούφες.

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι προτεραιότητα της εργοδοσίας δεν είναι η ασφάλεια και η υγεία μας αλλά η κερδοφορία της. Γνωρίζουμε ότι, όπως και η ίδια η εργοδοσία έχει δηλώσει σε κάποια τμήματα, και μετά το τέλος της πανδημίας θα μονιμοποιήσουν το καθεστώς εργασίας από το σπίτι για κάποιους από εμάς, εντείνοντας την αποξένωση και την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας και απομακρύνοντας τους εργαζόμενους από την κοινή πάλη για δικαιώματα. Όπως επίσης ξέρουμε ότι η «ατομική ευθύνη» την οποία τόσο έντονα προβάλλουν, αφενός αποκρύπτει τις ευθύνες της εργοδοσίας και αφετέρου υπονομεύει τη δυνατότητά μας στη συλλογική διεκδίκηση για τα αυτονόητα.

Απαιτούμε:
  • Ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
  • Άμεση αναστολή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance μέχρι να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες δουλειάς.
  • Καμία απόλυση
  • Καμία περικοπή στους μισθούς
  • Καμία υποβάθμιση εργασιακής σχέσης με δικαιολογία τον κορονοϊό
  • Καμία απειλή απέλασης από τη χώρα για τους ξένους εργαζομένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: