Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Να γίνει παύση εργασιών στο εργοτάξιο κατασκευής της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα!

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις πάνω από δέκα άτομα. Ωστόσο, σε πολλούς χώρους εργασίας ισχύει μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα καθώς οι εργαζόμενοι συνωστίζονται χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Στο εργοτάξιο κατασκευής της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, λόγω των συνθηκών της δουλειάς υπάρχουν χώροι που συγκεντρώνονται πάνω από 1700 άτομα χωρίς προστασία. Η εργοδοσία ζήτησε από τους εργαζόμενους να δηλώσουν αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται για όλα τα πρόσωπα που θα έρθουν σε επαφή. Επιμένει μάλιστα ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά παρόλο που η ίδια αναγνωρίζει τους κινδύνους.

Ακολουθεί μια καταγγελία που διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Γεια σας. Σήμερα στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα έβαλαν προσωπικό 2000 ατόμων να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση αν ανήκουν ή όχι σε ευπαθή ομάδα.  Όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (η πλειοψηφία δλδ) συνεχίζει και δουλεύει κανονικά. Δεν τους ρώτησε όμως κάνεις αν έχουν στα σπίτια τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Ο σύζυγος μου λοιπόν υπέγραψε ότι δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα χωρίς να ενδιαφέρει κάποιον από τους υπεύθυνους ότι η σύζυγος του είναι έγκυος (ευπαθής ομάδα), ο πατέρας του άνω των 80 ( ευπαθής ομάδα), τα πεθερικά του με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα άνω των 70 (ευπαθής ομάδα). Ένας να έχει ιο εκεί μέσα η εξάπλωση θα είναι ακαριαία. Δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας και δεν μπορεί κιόλας να τηρηθεί γιατί είναι η φύση της δουλειάς τέτοια. Πρέπει να κλείσει άμεσα. Παίρνω τον εοδυ στο 1135 δεν μπορώ να πιάσω γραμμή. Παίρνω στο μποδοσακειο που είναι και νοσοκομείο αναφοράς να τους ενημερώσω ότι άμα γίνει μπραφ δεν θα ξέρουν κατά που να κάνουν μου λένε τι μας το λέτε. Αύριο θα πάρω σε μεγάλα κανάλια. Είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και κανένας δεν ξέρει τίποτα. Αν ήταν στην Αθηνά θα το χε μάθει όλος ο κόσμος.
Εδώ μας έχουνε χεσμένους.

Είναι πολύ σημαντικό ότι εργάτες στην γειτονική Ιταλία κατάφεραν να σταματήσουν την παραγωγή για να προστατευτούν : https://antigeitonies3.blogspot.com/2020/03/e-mercedes.html
Το μόνο σημείο που θα "διαφωνούσαμε" με την καταγγελία είναι η αναφορά στην Αθήνα στο τέλος της, καθώς το κράτος και η αστική τάξη έχει την ίδια στάση πανελλαδικά.
Αυτές τις μέρες γίνεται φανερό ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται. Ότι δεν μετράνε όλες οι ζωές το ίδιο.
Οι πλούσιοι, οι τηλεπερσόνες και οι κάθε είδους «επιφανείς παράγοντες» έχουν πρόσβαση σε κάθε μέσο προστασίας και ιατρικής φροντίδας. Αν κολλήσουν τον ιο περνάνε τον εγκλεισμό στις βίλες τους με όλες τις ανέσεις.
Οι εργάτες αφήνονται να είναι έρμαια. Το κράτος τους προτρέπει να μην πάνε στο νοσοκομείο εκτός αν πεθαίνουν. Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι ίδιοι να οργανωθούν και να παλέψουν για το αυτονόητο δικαίωμα τους στην ζωή!
ΔΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: