Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μερικές σκέψεις ενός εργαζόμενου στις ταχυμεταφορές (με αφορμή τον κοροναϊό και όχι μόνο)

Είμαστε από τους εργαζόμενους που ΔΕΝ "μένουμε στο σπίτι"  - ποτέ δεν μέναμε άλλωστε -  ανεξαρτήτως βροχής, κρύου, καύσωνα και άλλων ακραίων  καιρικών φαινομένων. Αντίθετα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ακόμα πιο εντατικά, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, αφού με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π) της κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις courier - delivery κ.ά.  ΔΕΝ εξαιρούνται από την αναστολή λειτουργίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού.Η τελευταία δεν επιβάλλει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ούτε οι δηλώσεις Βρούτση διασφαλίζουν το μισθό, τις άδειες και τη δουλειά των εργαζομένων στις εταιρείες που αναστέλλουν τη λειτουργία τους..

Όπως καταγγέλλεται από σωματείο του κλάδου: "Η εταιρεία δυστυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των χώρων εργασίας δεν έχει λάβει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ούτε ενημέρωσε όπως όφειλε τους εργαζόμενους, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Αντίθετα προχώρησε στην απόλυση συναδέλφου με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα επειδή ζήτησε την άδεια ειδικού σκοπού" (που προβλέπει η Π.Ν.Π).


Λόγω της φύσης της δουλειάς μας, οι διανομείς -είτε με δίκυκλο (courier) είτε με αυτοκίνητο (οδηγοί)- είμαστε υποχρεωμένοι να μπαίνουμε σε πολλά σπίτια ή γραφεία, είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πρόσληψης και μετάδοσης του κοροναϊού, είμαστε δηλαδή πιθανοί φορείς της νόσου, με αποτέλεσμα την πιθανή διασπορά και την εξάπλωσή της.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Οι απολύσεις το τελευταίο διάστημα είναι στην ημερήσια διάταξη. Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν δύο (2) συνάδελφοι και πάνω από δέκα (10) το τελευταίο τρίμηνο. Δεκαπέντε (15) και πλέον είναι οι νεκροί συνάδελφοι delivery τα δύο τελευταία χρόνια.Οι εργοδοτικές πιέσεις, όταν συναντιούνται με την πίεση της ανεργίας και τον φόβο της απόλυσης, κάνουν τη δουλειά να αποκτάει ρυθμούς απάνθρωπους. Το έδαφος έχει στρωθεί από την αντεργατική πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων. Το ξεζούμισμα και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, είναι πολιτική επιλογή του συστήματος.

Μπροστά στο πρωτόγνωρο καθεστώς της πανδημίας, δηλαδή μπροστά στην ανεπάρκεια αυτού του συστήματος να διαχειριστεί έναν ιό, η τρομοκρατία είναι το εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, να περάσει μια σειρά μέτρων - δώρων για την εργοδοσία και ταφόπλακα για κάθε κατάχτησή μας.Ήδη κατάργησαν υποχρεωτικά την κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στα super market (υποχρεώνονται να ανοίξουν, ακόμα κι αν δεν θέλουν), κατάργησαν την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ τις υπερωρίες και την τροποποίηση του ωραρίου, απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, σκέφτηκαν την αναστολή της καταβολής του Δώρου του Πάσχα κ.λπ. Να μην δεχτούμε να περάσουν. Διότι δεν θα είναι προσωρινά όπως μας λένε. Έρχονται για να μείνουν.

Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές και η εργατική τάξη συνολικά, δεν πρέπει να υποκύψουν στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να διατηρήσουν την οργάνωσή τους και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους πρέπει να σταθούμε συλλογικά απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με αφορμή τον κοροναϊό.Πρέπει να διεκδικήσουμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να αντιπαλέψουμε το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής που καλλιεργείται, να αντισταθούμε στην εργοδοτική τρομοκρατία. Να μην επιτρέψουμε τη μονιμοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της εργοδοσίας που προωθούνται σαν προσωρινά. Να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι το λογαριασμό του κοροναϊού. Δύναμή μας είναι η ταξική ενότητα, η οργάνωσή μας και η αλληλεγγύη. Από αυτή τη δουλειά ζούμε και πρέπει να παλέψουμε για να καταχτήσουμε τα δικαιώματά μας. Να προασπίσουμε τη συλλογική μας δράση, τα δικαιώματά μας στη ζωή και στη δουλειά.

Να παλέψουμε για:
  • Ένταξη στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
  • Ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς, κανένας χωρίς μέτρα ασφάλειας.
  • Συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν το κόστος της ζωής.
  • Καμιά απώλεια μισθού, καμιά απόλυση, καμιά συρρίκνωση δικαιωμάτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Πληρωμή αδειών, υπερωριών, Δώρου Πάσχα. Να μην χρεωθεί κανένας κανονική άδεια, επειδή απέχει από την εργασία του λόγω της Π.Ν.Π (ανυπαίτιο κώλυμα για σπουδαίο λόγο,)
  • ΔΩΡΕΑΝ χορήγηση στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό των απαραίτητων υλικών ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια)
  • Καμιά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας (ότι έχει απομείνει)
  • ΟΧΙ στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία και στην κυβερνητική πολιτική που την ενισχύει.
  • Πλήρη και ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψη για όλο το λαό.
  • Πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να σταματήσουν οι απολύσεις. Να μην περάσουν οι απολύσεις που έχουν γίνει στον κλάδο.
  • Να ΜΗΝ γίνουν τα δικαιώματά μας, θυσία στο βωμό της έξαρσης του κοροναϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: