Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Για μια ακόμα φορά «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων να πληρώσουν τα «σπασμένα»!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Μια πρωτόγνωρη και τραγική κατάσταση ξετυλίγεται καθημερινά. Για μια ακόμα φορά ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος ενός ακόμα αδιεξόδου του σάπιου αυτού συστήματος. Την πανδημία του κορονοϊού, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, την πληρώνουν ήδη οι λαοί. Το τίμημα βαρύ. Τα φτωχά και λαϊκά στρώματα καλούνται να το ξεπληρώσουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή.

Τα θανάσιμα αποτελέσματα της χρόνιας διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αναδεικνύονται τώρα ακόμα πιο έντονα και μπαίνει ακόμα πιο επιτακτικά η ανάγκη να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ολόκληρου του λαού για ελεύθερη πρόσβαση σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.


Το τίμημα, όμως, μαζί με τον υπόλοιπο λαό καλούνται να το πληρώσουν και οι εργαζόμενοι, με το παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Έτσι, με αφορμή δήθεν την «πρόληψη» και «την προστασία του κοινωνικού συνόλου» η εργοδοσία ξεσάλωσε, χτυπώντας μια σειρά εργασιακά δικαιώματα, αυτή τη φορά λόγω «ανωτέρας βίας».

Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων που βλέπουν τα ήδη τσακισμένα δικαιώματά τους να συνθλίβονται ακόμα περισσότερο, με δικαιολογία τη διαχείριση της νέας πανδημίας. Καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μειωμένα ωράρια, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και απολύσεις αποτελούν… επιβεβαιωμένα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Παράλληλα, και με τη βούλα του νόμου, όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή του κράτους δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το μισθό τους! Γι’ αυτούς προβλέπονται μόνο μερικά ψίχουλα για ενάμιση μήνα και βλέπουμε.

Κράτος και εργοδοσία βρίσκουν την ευκαιρία να πάνε ένα βήμα παρακάτω την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με μέτρα τα οποία κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και με το ξεπέρασμα της πανδημίας. Και παράλληλα δοκιμάζουν μέτρα όπως η απαγόρευση των συγκεντρώσεων!

Από την άλλη, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πίεση για τους εργαζόμενους σε διάφορους χώρους, όπως τα νοσοκομεία ή τα σουπερμάρκετ, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, χωρίς ρεπό και άδειες. Επιπλέον, στις περιπτώσεις κλάδων που θησαυρίζουν αυτήν την περίοδο, η πρόληψη και η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάνε περίπατο, αφού οι εργοδότες δεν λαμβάνουν καν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Κυβέρνηση και εργοδότες μας προτρέπουν να ξεπεράσουμε το κίνδυνο «όλοι μαζί ενωμένοι». Άλλωστε το διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο. Μας λένε ότι το βάρος ξεπεράσματος του κορονοϊού πρέπει «να το μοιραστούμε όλοι», κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Λες και τόσα χρόνια μοιραζόμασταν τα κέρδη που βγάζουν με τον δικό μας ιδρώτα!

Μας ζητούν να είμαστε «ενωμένοι», όλοι αυτοί που έχουν αποδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν νοιάζονται για μας! Αυτοί που μας στερούν το δικαίωμα στην περίθαλψη και κλείνουν τα νοσοκομεία, θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε εμείς που θα φταίμε για την εξάπλωση του ιού!

Αυτοί που μας σκοτώνουν καθημερινά στα εκατοντάδες εργοδοτικά εγκλήματα, χωρίς να παίρνουν καμία ευθύνη και χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν, θέλουν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για την υγεία μας. Άραγε γι’ αυτό μας απολύουν;

Εμείς που με τον ιδρώτα μας δημιουργούμε τα κέρδη τους, τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε και τη χασούρα τους! Και μαζί να θυσιάσουμε και την ίδια τη ζωή μας!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Διεκδικούμε:
  • Να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
  • Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, δωρεάν πρόσβαση ΟΛΩΝ (εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών και προσφύγων) για πρόληψη και θεραπεία σε όλες τις βαθμίδες υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΙΣΘΟΥ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (άδειες, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.), σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη για όσους εργάζονται σε εταιρείες που κλείνουν. Πλήρης μισθός σε όσους αναγκαστικά θα απασχοληθούν στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: