Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Σαν τα κοράκια έπεσαν...




• Σαν τα κοράκια έπεσαν οι εργοδότες, μεγάλοι και μικροί, στην ευκαιρία που τους δόθηκε με αφορμή την πανδημία. Δεν φτάνει που ο λαός προσπαθεί με αγωνία να περισώσει την υγεία του, να φυλαχτεί από τη νέα δυστυχία που του φόρτωσε η καπιταλιστική αδηφαγία, έχει από πάνω και τα όρνεα που θέλουν να του πάρουν και το ψωμί από το στόμα, να του φορτώσουν κι άλλα βάρη, να τον απογυμνώσουν από κάθε δικαίωμα.

Οι προβλέψεις για τα εκατομμύρια των απολύσεων παγκοσμίως «λόγω της πανδημίας» επαληθεύονται καθημερινά και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς:
- 80.000 εργαζόμενους στη Γερμανία βγάζει σε αναγκαστική άδεια η Βολκσβάγκεν·
- τουλάχιστον 41.000 απολύσεις στη χώρα μας μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες·
- 300 εργαζόμενοι απολυμένοι στο Ελ. Βενιζέλος.
Και το αντεργατικό κουβάρι συνεχίζει να ξετυλίγεται...

• Δεν είναι όμως μόνο οι απολύσεις. Είναι και οι «περίπου απολύσεις», οι «αναστολές συμβάσεων εργασίας», που στέλνουν τους εργαζόμενους στο σπίτι τους για ένα μήνα (και βλέπουμε) χωρίς την παραμικρή υποχρέωση του εργοδότη ή –καλύτερα– με την... αυστηρή προϋπόθεση ότι για το μήνα αυτό (ή όσο διαρκέσει) δεν θα κάνει απόλυση, και για ένα μήνα ακόμη (ή όσο διαρκέσει) θα διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας (αλλά χωρίς καμία δέσμευση να κρατήσει τα ίδια πρόσωπα, τα οποία μπορεί άνετα να αντικαταστήσει με άλλα, φθηνότερα). Και μετά; Τι θα επικρατήσει μετά το τέλος και αυτής της διορίας;*

• Όπως επίσης είναι και η εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή οι «μισοαπολύσεις», που σε στέλνουν στο σπίτι για τις τρεις από τις πέντε εβδομάδες («για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», όπως προφασίζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) με τον μισό (και βγάλε) μισθό για μέχρι και έξι μήνες. Έτσι ώστε εάν επιβιώσεις από τον ιό, να εξοντωθείς από την πείνα και τα χρέη.

Βέβαια, όπως μας καθησυχάζει ο ίδιος ο Βρούτσης:
«Το μέτρο αυτό (δηλαδή η εκ περιτροπής εργασία) αναστέλλει ένα άλλο μέτρο, να βάλει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό ή να κάνει ομαδικές απολύσεις. Είναι για έναν ή δύο μήνες. Όταν τελειώσει η κρίση, θα καταργηθούν, θα επιστρέψουμε  στην κανονικότητα».

Για να μας υπενθυμίσει λίγο μετά, μιλώντας για τις 300 απολύσεις στο αεροδρόμιο, ποια είναι η κανονικότητα στην οποία θα επιστρέψουμε:
«Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία».

Εμείς, λοιπόν, τους υποσχόμαστε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΓΩΣΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ!
ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!



* Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο ξεδιάντροπα η κυβέρνηση δίνει γραμμή για απολύσεις! Για όσους δεν την έχουν διαβάσει (αν και θα έπρεπε) παραθέτουμε το σχετικό κομμάτι της ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20/3. Έτσι για να δούμε πώς στρώνεται νομοθετικά ο δρόμος:

«β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
γ) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: