Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

...ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ..


Το ξέσπασμα του covid19 αποκάλυψε τη γύμνια του συστήματος υγείας και όχι μόνο. Παρά τις εξαγγελίες του υπουργού υγείας ότι είμαστε έτοιμοι και άλλα...ιλαρά, οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνιζαν τους κινδύνους κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ακριβώς επειδή το ξέρουν πολύ καλά..
Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, με πολύ σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με απλήρωτες εφημερίες, με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν επαρκούν ούτε και σε κανονικές συνθήκες, χωρίς τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, με εργαζόμενους με επισφαλείς σχέσεις εργασίας.
Τα νοσοκομεία δούλευαν για χρόνια με τη βοήθεια επικουρικού προσωπικού, που βοηθούσε να μην τιναχτεί  το ΕΣΥ στον αέρα. Οι συμβάσεις του προσωπικού αυτού δεν ανανεώθηκαν μετά από τόσα χρόνια εργασίας και απολύθηκε χιλιάδες επικουρικό προσωπικό. Οι συνταξιοδοτήσεις ήταν και παραμένουν πολύ περισσότερες, συγκριτικά με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Φτάνουμε έτσι στο σημείο μηδέν, όπου ένα υποβαθμισμένο σύστημα υγείας χωρίς κανένα σχέδιο καλείται να αντιμετωπίσει μια πανδημία...


Ο ίδιος ο υπουργός υγείας το Σεπτέμβρη μιλούσε για την καμένη γη που παρέλαβε και έδινε στο φως στοιχεία, τα οποία όμως πολύ λίγο άλλαξαν στους μήνες που πέρασαν...
-Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών
-Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων.
-Οκτώ στα δέκα νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και εννέα στα δέκα νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα.
-Ένα στα δύο νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.
-Κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα απ' όλη τη χώρα. Τον Αύγουστο, ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Φυσικά και θα πάνε όλα στραβά...
Το υπουργείο εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ....Κι εδώ αρχίζουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη του λαού αλλά και των εργαζομένων των νοσοκομείων..Εκλιπαρεί ο κ.Υπουργός και καλεί τους γιατρούς να βοηθήσουν και να κάνουν αίτηση για τις θέσεις που προκήρυξε...Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για 2500 γιατρούς που θα πιάσουν άμεσα δουλειά...Η αλήθεια είναι η εξής:
α) Οι δυο χιλιάδες θέσεις εργασίας δεν αφορούν ιατρικό, αλλά μόνο νοσηλευτικό και παρα-ιατρικό προσωπικό, οι οποίες ήταν να γίνουν, και αφορούν διετείς συμβάσεις. Εκτός από αυτό, ακόμη και αυτοί οι 2000 είναι πολύ λιγότεροι από τον απαιτούμενο αριθμό και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
β) Οι περίπου 900 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκήρυξαν ήταν εκκρεμότητα από προηγούμενη φάση και φυσικά δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τα κενά των νοσοκομείων και των συνταξιοδοτήσεων, και σίγουρα δεν αρκούν ώστε να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο όγκο περιστατικών και απαιτήσεων.
γ) Οι θέσεις που το υπουργείο προκήρυξε για γιατρούς αφορούν 30 θέσεις, με 4μηνες συμβάσεις (!) για τον ΕΟΔΥ και μετά για όπου υπάρχει ανάγκη, με μικρές απολαβές.
δ) Όταν η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε το υπουργείο για τις ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ θέσεις γιατρών...το υπουργείο απάντησε ότι υπάρχουν οι λίστες των επικουρικών στην κάθε περιφέρεια, όπου μπορεί ο κάθε γιατρός να κάνει αίτηση και να μπει στη λίστα.....

Ο εμπαιγμός είναι φανερός. Δυστυχώς, ο λογαριασμός θα έρθει σε θλιβερά νούμερα και το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός αλλά και ο εργαζόμενος κόσμος στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτικό, καθαρίστριες) δουλεύουν χωρίς να έχουν αρκετά μέτρα προστασίας, χωρίς επάρκεια σε μάσκες,γάντια και αντισηπτικά, χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, υπάρχουν πολλά κρούσματα σε γιατρούς και εργαζόμενους στο νοσοκομείο, και πολλοί από αυτούς μπαίνουν σε καραντίνα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εργαζομένων και κάνοντας την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ακόμη πιο επιτακτική. Έκλεισε το νοσοκομείο της Καστοριάς (!), κάτι που είναι ιδιαίτερα πρωτοφανές και αναμένονται κι άλλα κλεισίματα κλινικών, αφού τελικά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Καλά λοιπόν και τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, αλλά όταν αυτά προέρχονται από ιθύνοντες και από τα μπαλκόνια του Μαξίμου, μάλλον ως ειρωνικά μπορούν εκλαμβάνονται παρά υποστηρικτικά....

Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: