Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό για ακόμη μια φορά στον αέρα


Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν τις τελευταίες δυο βδομάδες, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού, στον χώρο του τουρισμού – επισιτισμού και βρίσκονται για ακόμη μια φορά στον αέρα. Άλλοι εξωθούνται στο να υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών και εκ περιτροπής εργασία. Άλλοι στο να υπογράψουν την  παραίτησή τους, με το πρόσχημα από την πλευρά της εργοδοσίας ότι δεν βγαίνει οικονομικά και μετά την κρίση θα τους ξαναπροσλάβει. Άλλοι απολύονται χωρίς προσχήματα, όπως άλλωστε συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συνολικά οι εργαζόμενοι βιώνουν την  μετακύληση της οικονομικής κρίσης που δημιουργείται απ’ ευθείας στις πλάτες τους και την μετατροπή της προστασίας τους σε καθαρά ατομική υπόθεση. Στα καταστήματα με delivery και take away, που παραμένουν ανοιχτά, από τη μια εντείνονται τα εξουθενωτικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες και η μαύρη εργασία. Από την άλλη τα αφεντικά δεν δίνουν καν  τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως τα αντισηπτικά, τις μάσκες, τα γάντια, ενώ πολλές φορές η απολύμανση του χώρου είτε είναι ελλιπής, είτε δεν υπάρχει καθόλου,  βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν είναι απόρροια απλά των τελευταίων εξελίξεων, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε περιστασιακή. Είναι αποτέλεσμα και συνέχεια του γενικότερου κλίματος τρομοκράτησης και αφαίμαξης των εργαζομένων από το κεφάλαιο και την εργοδοσία, το οποίο εκμεταλλεύεται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και εντείνει την επίθεσή του. Είναι αποτέλεσμα της ανημποριάς ενός συστήματος που λειτουργεί καθαρά για το κέρδος να ενδιαφερθεί και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή.

Τι και αν η κυβέρνηση βγαίνει και ανακοινώνει την απαγόρευση απολύσεων (αφού έχουν προηγηθεί 30.000 απολύσεις-ίσως και περισσότερες), είναι φανερό πως οι εργοδότες χρησιμοποιώντας ένα ολόκληρο «οπλοστάσιο» αντεργατικών νόμων, που έχει περάσει η κυβέρνηση ΝΔ, καθώς και όλες οι προηγούμενες, αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν δούλους. Για τη ζωή των εργαζομένων δεν νοιάστηκαν ποτέ και δε θα νοιαστούν ούτε και τώρα.

Οι εργαζόμενοι  να απαιτήσουν:
 

• Ασφαλείς συνθήκες εργασίες, καμία απόλυση και καμία περικοπή μισθών.

• Καμία υποβάθμιση εργασιακής σχέσης με δικαιολογία τον κορονοϊό.

• Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη για όσους εργάζονται σε εταιρείες που κλείνουν.

• Να μην παγιωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης και η κατάσταση που διαμορφώνεται σαν μόνιμη.

• Η ταξική οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων παραμένουν αναγκαιότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: