Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

«Αποζημίωση ειδικού σκοπού»: Τα 800 ευρώ που δε θα φτάσουν στην τσέπη μας!


Σε θρίλερ (κακογυρισμένο κιόλας) έχει εξελιχθεί η καταβολή της περιβόητης «αποζημίωσης ειδικού σκοπού» των 800 ευρώ για χιλιάδες εργαζόμενους τις τελευταίες ημέρες. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, το συγκεκριμένο μέτρο που αναγκάστηκε να εξαγγείλει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μετριάσει το πολιτικό κόστος που θα υποστεί, αποτέλεσε «ξένο σώμα» για εκείνη και γι΄ αυτό προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να το ξεδοντιάσει! Είναι πασιφανές ότι δεν τους καίγεται καρφί για το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει ο λαός. Αυτό που τους απασχολεί είναι να μπορέσουν να διαχειριστούν επικοινωνιακά το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, ώστε να μετακυλήσουν στις πλάτες του τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ! Ακόμη κι αυτό το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλαν, έχουν ήδη επιστρατεύσει κάθε μέσο για να το κουτσουρέψουν, να φτάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα λεφτά, σε όσο το δυνατόν λιγότερες τσέπες! Κι έπεται και συνέχεια…


Η επίκληση στην «ατομική ευθύνη» για να αντέξει η οικονομία!
Με το χιλιοπαιγμένο, απ΄ όλους τους παράγοντες του συστήματος,  μοτίβο περί «ατομικής ευθύνης» ζητούν από το λαό και τη νεολαία να βάλουν πλάτη, να δεχτούν να υπογράψουν την καταδίκη τους δηλαδή, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν είναι δικές τους. Μέσα στο γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης που διαμορφώνουν, επιστρατεύουν και τους πιο ξεδιάντροπους εκπροσώπους αυτού του συστήματος για να κάνουν τη βρωμοδουλειά! Γυρίζει τα κανάλια ο Άδωνις λοιπόν, και απευθύνει δημόσιες εκκλήσεις «όσοι πιστεύουν ότι τα λεφτά αυτά δεν θα τους λείψουν, να μην τα πάρουν», μιας και «το κράτος δεν έχει κάπου κρυμμένα μαγικά χρήματα»! Μας ενημερώνει άλλωστε, πως «και τα 400 ευρώ το μήνα πολλά είναι, αφού είστε κλεισμένοι στα σπίτια σας». Τι κι αν τα ενοίκια, τα δάνεια, οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν; Ψιλά γράμματα αυτά για τον υπουργό, που η μόνη «ατομική ευθύνη» που έχει επιδείξει είναι το τσάκισμα κάθε έννοιας δικαιώματος αυτού του λαού και η απαξίωση του συστήματος υγείας (με άγχος κιόλας, μην του κλέψει τη δόξα η τρόικα!).

Τα παραθυράκια που αφήνουν στους εργοδότες!
Αφού πρώτα έχουν φροντίσει να αποκλείσουν χιλιάδες εργαζόμενους από την αποζημίωση των 800 ευρώ, φροντίζουν και γι΄ αυτούς που τυπικά τα δικαιούνται. Ακόμα και για εκείνους που δε μασάνε στους παραπάνω εκβιασμούς λοιπόν και επιμένουν να θέλουν να λάβουν τα 800 ευρώ, τα παραθυράκια που έχουν εξασφαλίσει για την εργοδοσία είναι ορθάνοιχτα! Όλες οι διατάξεις των ΠΝΠ άλλωστε, την εργοδοσία επιδοτούν στην πραγματικότητα, δημιουργώντας γι΄ αυτή ένα λαμπρό πεδίο, ώστε να μπορεί να ξεσαλώνει εις βάρος των εργαζομένων. Με βάση την ΠΝΠ λοιπόν, για να λάβει το επίδομα ένας εργαζόμενος, προϋπόθεση είναι ο εργοδότης να έχει δηλώσει την αναστολή σύμβασης εργασίας του στο ΕΡΓΑΝΗ. Το αποτέλεσμα; Ήδη έχουν καταγραφεί μια σειρά καταγγελίες από εργαζομένους που δέχτηκαν τον εκβιασμό από τον εργοδότη, να δώσουν «μίζα» από τα 800 ευρώ, προκειμένου να τους δηλώσουν! Από την άλλη, είναι βέβαιο πως μια σειρά εργοδότες θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν εξίσου εκβιαστικά το μέτρο, δηλώνοντας εργαζόμενους σε αναστολή, ώστε να λάβουν τα 800, αλλά εξαναγκάζοντάς τους να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά, χωρίς προφανώς να καταβάλουν το μισθό τους. Πρόκειται για περιστατικά που μας θυμίζουν τους τραμπουκισμούς εργοδοτών έξω από τα ATM, προκειμένου να τους επιστρέψουν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων. Είναι το ωμό πρόσωπο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες, με την αγαστή βοήθεια της κυβέρνησης, έχει οργιάσει και θέλει να αφαιμάξει και το τελευταίο ευρώ που δικαιούται ο εργαζόμενος λαός.

Αντικατάσταση των 800 ευρώ με… σεμινάρια!
Κι αφού καθάρισαν με τους μισθωτούς, σειρά έχουν τα μπλοκάκια! Εντελώς εξαιρούνται από το επίδομα λοιπόν, οι αυτοαπασχολούμενοι που ανήκουν στους λεγόμενους επιστημονικούς κλάδους (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανολόγοι κλπ). Οι συγκεκριμένοι κλάδοι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, θα λάβουν επίδομα… επιστημονικής τηλεκατάρτισης, ύψους 600 ευρώ. Αν πεινάσουμε δηλαδή, θα φάμε… γνώση! Το πρόβλημα βέβαια, δεν θα το επωμιστούν οι μεγαλογιατροί και οι μεγαλοδικηγόροι. Έχει φροντίσει το σύστημα γι΄ αυτούς προ πολλού. Τι θα γίνει όμως με τους νέους εργαζόμενους, απόφοιτους σχολών που ανήκουν στους παραπάνω κλάδους, που συνήθως εξαναγκάζονται να δουλέψουν στα αντίστοιχα ιατρεία/ γραφεία με μπλοκ παροχής υπηρεσιών; Και δεν πρόκειται για λίγες, μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι νεολαίας (και όχι μόνο), που έχει προκύψει από τη βίαιη φτωχοποίηση των μεσοστρωμάτων, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, και που σε αντίθεση με την εργασιακή εξασφάλιση που είχαν αυτοί οι κλάδοι κάποτε, στις σημερινές συνθήκες βυθίζεται κι αυτή στην επισφάλεια του σύγχρονου «εργασιακού μεσαίωνα». Η κυβέρνηση επιφυλάσσει άγρια εκμετάλλευση και για μας και αυτό που αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά, είναι η ανυπαρξία συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη συγκρότηση αγώνων αυτών των κλάδων, μιας και οι λεγόμενοι Επιστημονικοί Σύλλογοι μόνο αυτό το ρόλο δεν παίζουν!

Το θράσος τους κυριολεκτικά δεν έχει όριο! Ακόμη κι αυτά τα ψίχουλα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προσπαθεί να τα πάρει πίσω. Τη στιγμή που έχουν καταδικάσει έναν ολόκληρο λαό να τρέμει μη νοσήσει, γιατί γνωρίζει ότι δεν θα έχει περίθαλψη, που χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται και βλέπουν τα δικαιώματα τους να τσακίζονται, την ώρα που  το μόνο που έχουν να τάξουν είναι φτώχεια και δυστυχία  χωρίς ημερομηνία λήξης, έχουν ακόμη το θράσος να καλούν σε εθνική ομοψυχία και να επικαλούνται την «ατομική ευθύνη». Να μην τους χαριστούμε! Να παλέψουμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: