Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Για το όργιο απολύσεων και αντεργατικών πρακτικών στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφορμή την επιδημία κοροναϊού

Καταγγέλλουμε στον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης, το όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας που εξελίσσεται στην πόλη μας και γενικά ενάντια στον κόσμο  της εργασίας, με αφορμή τον επιδημία του κοροναϊού. Η εργοδοσία και το κεφάλαιο δεν έχασαν μία μέρα, και χωρίς τύψεις, έσπευσαν να αξιοποιήσουν την επιδημία για να οξύνουν την αντεργατική επίθεση.

Ειδικά στα εμπορικά καταστήματα, το χώρο του τουρισμού, του επισιτισμού και της εκπαίδευσης πέφτουν βροχή οι καταγγελίες για μαζικές απολύσεις και καθυστέρηση της καταβολής δεδουλευμένων και αποζημιώσεων. Τα αφεντικά έσπευσαν να μετακυλήσουν την οικονομική κρίση που δημιουργείται απ’ ευθείας στην πλάτη των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, εκμεταλλεύονται κάθε περιθώριο που δίνουν τα αντεργατικά μέτρα, όπως η μερική εργασία, η λήξη των προσωρινών συμβάσεων, κτλ.


Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο εν μέσω κρίσης, με μια αόριστη υπόσχεση ότι «θα τους ξαναπάρουν πίσω όταν τελειώσει»! Καταγγελίες έχουν υπάρξει για εκβιασμό σε παράνομη εργασία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των εργαζομένων, όσο και φέρνοντας τους μπροστά σε νομικές ευθύνες.

Στην άλλη όψη το ίδιου νομίσματος, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα που λειτουργούν (π.χ. μάρκετ κάθε είδους), επιστρατεύονται με αυξημένα ωράρια, με κίνδυνο της υγείας τους, πολλές φορές με απλήρωτες υπερωρίες. Η εργατιά συνεχίζει καθημερινά να παράγει τον πλούτο στα εργοστάσια. Το ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό, βρίσκεται απροστάτευτο σε σημαντικούς κινδύνους, όσο επιδεινώνεται η επιδημία.

Αποδεικνύεται περίτρανα αυτές τις μέρες, ότι ταξική πάλη συνεχίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μάλιστα οι εργαζόμενοι, λόγω της αποφυγής των συγκεντρώσεων, βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση απέναντι στην εργοδοσία, καθώς λείπουν οι συνηθισμένες μορφές οργάνωσης, όπως η συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη δεν πρέπει να υποκύψουν στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος»! Πρέπει να διατηρήσουν την οργάνωση τους και να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους! Η ταξική οργάνωση παραμένει ζωτική ανάγκη!

Καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας!
Όχι στις απολύσεις!
Κανονική καταβολή όλων των μισθών, δώρων, αποζημιώσεων, υπερωριών!
Μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς!
Προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού!

Θεσσαλονίκη, 15/03/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: