Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ανακοίνωση Αγωνιστικών Κινήσεων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών για την εργασία την περίοδο του κορωναϊού


Με τις νέες, ειδικές συνθήκες που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορωναϊού, οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμετωπίζουμε και νέα αντιμετώπιση, βασισμένη όμως στα παλιά εργαλεία της εκμετάλλευσής μας με κάθε τρόπο.

Άλλα φροντιστήρια εφαρμόζουν το “κρυφό σχολειό”, αλλά όχι από αγάπη προς τη μάθηση, όμως για να μη χάσουν φράγκο από το κλείσιμο. Ποσώς τους ενδιαφέρει αν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, αλλά και την υγεία των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.
Άλλα φροντιστήρια μας εξαναγκάζουν σε εξ' αποστάσεως εργασία, αρνούμενοι φυσικά την κάλυψη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, πιέζοντάς μας να βρούμε τρόπο να εργαστούμε στο σπίτι. Αμφίβολο, δε, το τι θα γίνει με τις πληρωμές και την ασφάλιση γι' αυτή την περίοδο.
Άλλα φροντιστήρια καθυστερούν τις πληρωμές, με τη δικαιολογία του κορωναϊού. Ενώ υπάρχουν και οι πιο χυδαίοι, που μας απολύουν, ή μας υποχρεώνουν να παραιτηθούμε, υποσχόμενοι να μας προσλάβουν μετά.


Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου νέες οι συνθήκες, ούτε οι τακτικές των αφεντικών μας.
Το “κρυφό σχολειό” είναι προέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, κατά την οποία δε θα πρέπει να φαίνεται ότι είμαστε στο φροντιστήριο ώρες και μέρες που δε γράφει στη σύμβασή μας... αν έχουμε υπογράψει.
Οι απολύσεις, μαζικές ή και μη, είναι η μεταφορά όλου του βάρους στους εργαζόμενους. Δε θέλει το φροντιστήριο να βγει εκτός ο ισολογισμός του; Θα απολυθούμε για να βγει εκτός ο δικός μας. Ή θα μας παραιτήσουν για να μην πληρώνουν δα κι αποζημίωση. Με πανδημία ή χωρίς.
Ενώ η εξ' αποστάσεως εργασία είναι η διδακτική μόδα του 21ου αιώνα που βοηθά τα αφεντικά να μη ...συγχρωτίζονται οι εργαζόμενοι, μην τυχόν και συζητήσουν τα προβλήματα και τις λύσεις τους.
Τελικά οι θυσίες “όλων μαζί”, είναι θυσίες μόνο για εμάς. Θυσιάζουν τους μισθούς, την άδεια, την ασφάλιση και την υγεία μας, για να μη θυσιάσουν τίποτα δικό τους.

Από την άλλη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σφυρίζει αδιάφορα, και μας λέει πως δε χρειάζεται “γκρίνια”, αγώνες και διεκδικήσεις, αφού η ίδια βρέθηκε με το Υπουργείο και μας ενημερώνει για τα τυπικά. Λες και τα τυπικά πριν τον κορωναϊό μας έφταναν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Είναι μια τέλεια ευκαιρία να χτυπήσουν κι άλλο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Τρίβουν τα χέρια τους με αυτό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που θα θελαν πολύ να το παγιώσουν και μετά, αλλά εμείς δεν πρέπει να τους αφήσουμε.
Πρέπει να απαιτήσουμε τώρα να μην αλλάξει καμία σύμβαση και κανένα καθεστώς εργασίας. Να τα πληρωθούμε όλα πλήρως, κανονικά για όσο χρειαστεί, ακόμα κι αν εξαναγκαστούμε σε εξ' αποστάσεως εργασία, ή αν το φροντιστήριο δε λειτουργήσει την περίοδο του κορωναϊού. Να φροντίσουμε όχι μόνο να μην παγιωθεί η κατάσταση μετά, αλλά να παλέψουμε και για βελτίωση του μισθού, της ασφάλισης, του ωραρίου μας κλπ.

Απαιτούμε:

Καμία απώλεια μισθού, καμία απόλυση, καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων (άδειες, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.), σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη για όσους εργάζονται σε εταιρείες που κλείνουν.
Πλήρης μισθός και ασφάλιση σε όσους αναγκαστικά θα απασχοληθούν στο σπίτι. Καμία αλλαγή στη σύμβαση εργασίας τους.
Πλήρης κάλυψη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τον εργοδότη, σε όσους εξαναγκαστούν σε τηλε-εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: