Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Απολύσεις 300 εργαζομένων στο Αεροδρόμιο



Σε απολύσεις 300 εργαζομένων, που είχαν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, προχώρησαν λοιπόν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης του «Ελ. Βενιζέλος» Swissport και Skyserv, που ανήκουν στον όμιλο Aviareps! Ενώ ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων, που δουλεύουν με σύμβαση αορίστου χρόνου, θα ενταχθεί στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης, με ταυτόχρονη μείωση μισθού κατά 50% όπως προβλέπει και η πρόσφατη ΠΝΠ. Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, μάλιστα, δεν δικαιούνται καν τα ψίχουλα των 800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ακόμα και ο τρόπος που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις (γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις), δείχνει πόσο κυνικά αδιάφορη είναι για το μέλλον των εργαζομένων η εργοδοσία.
Ακόμα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, το σύστημα δεν σταματά το χτύπημα στα  δικαιώματα  λαού και εργαζομένων.
Ίσα-ίσα βρήκε την ευκαιρία να κλιμακώσει την επίθεση! Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και αναγκαστική δήλωση μετακίνησης και από την άλλη, εξοπλίζει τους εργοδότες με σωρεία ΠΝΠ, επιτρέποντάς τους το ποδοπάτημα κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ενός συστήματος που αδιαφορεί και αποδεικνύει την ανικανότητά του να προστατεύσει στην πράξη την υγεία του λαού, ενώ ταυτόχρονα τον στέλνει για θυσία στις ορέξεις της εργοδοσίας για κέρδος.

Με τη συγκατάθεση και το νομοθετικό «οπλοστάσιο» που έχουν πάρει από την κυβέρνηση, οι εργοδότες εντείνουν την προώθηση του «εργασιακού μεσαίωνα», όχι μόνο με την ακύρωση και το κόψιμο αδειών, τη μη καταβολή δώρων, την καθυστέρηση πληρωμών και τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά φτάνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία ως την επιβολή μαζικών απολύσεων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι απολύσεις «απαγορεύονται»!

Κι αυτή την κρίση του συστήματος θέλουν να την φορτώσουν στις πλάτες του λαού. Η κυβέρνηση προστατεύοντας τις επιχειρήσεις, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω εκμετάλλευση και αφαίμαξη των εργαζομένων, ώστε το κεφάλαιο να βγει όσο το δυνατόν αλώβητο και με τη μικρότερη δυνατή μείωση στα κέρδη του. Η κρίση αξιοποιείται για το στρατηγικό βάθεμα της επίθεσης στα ήδη πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα του λαού, τη μεγαλύτερη εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων και την εκ περιτροπής εργασίας. Σε αυτό συμβάλει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η καλλιέργεια του κλίματος τρομοκρατίας στο λαό, προκειμένου να εγκλωβίσουν και να περιορίσουν τις όποιες αντιδράσεις γεννιούνται.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, αλλά και συνολικά ο λαός που ζει σ’ αυτή το μαύρη κατάσταση που του επέβαλε το σύστημα, πρέπει να βρει τις δικές του διεξόδους και τρόπους αντίστασης στην επίθεση! Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να οργανώσει την πάλη του, να διεκδικήσει πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες υγείας, να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη ζωή, αλλά και στη δουλειά με δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: