Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

8 ΜΑΡΤΗ: Ο αγώνας που θα δώσουν οι γυναίκες θα είναι ταξικός


ΑΘΗΝΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  11:30 π.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ


Η 8η Μάρτη δεν είναι γενικά μια ημέρα αφιερωμένη στο γυναικείο φύλο. Έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του γυναικείου και εργατικού κινήματος. Η 8η Μάρτη έχει καθιερωθεί γιατί κάποιες γυναίκες έδωσαν την πρώτη σημαντική μάχη απέναντι στην καταπίεση. Μια μέρα σαν κι αυτή, το 1857, οι εργάτριες της Νέας Υόρκης αγωνίστηκαν για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε μεροκάματο και ωράριο. Η 8η Μάρτη είναι μια μέρα μνήμης και αγώνα, βγαλμένη από την ιστορία των εργατικών αγώνων.

Το σύστημα προσπαθεί να ξεριζώσει από την 8η Μάρτη την ιστορική της καταγωγή, έτσι ώστε να χαθεί από τη μνήμη η ταξική φύση του γυναικείου ζητήματος. Τρομάζουν οι εκμεταλλευτές μας μπροστά στην ιδέα της γυναικείας χειραφέτησης που θα κατοχυρώνεται μέσα από τους αγώνες του λαού και της εργατικής τάξης. Οι εργοδότες δεν θέλουν το γυναικείο κίνημα να έρθει σε επαφή με τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Θέλουν της γυναίκες ιδεολογικά αφοπλισμένες, και το πλασάρουν με πρότυπα μεσαιωνικής έμπνευσης.  

Η γυναίκα-εργαζόμενη δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο της παρατεταμένης επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Ο γυναικείος πληθυσμός έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, τους μικρότερους μισθούς και την πρωτιά στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν και ενίσχυσαν το καθεστώς ανισοτιμίας σε μισθούς και συντάξεις μέσα από μια σειρά αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων. Οι άδειες και τα επιδόματα κύησης, τοκετού και λοχείας έχουν συρρικνωθεί, ενώ η εγκυμοσύνη ισοδυναμεί με απόλυση, και αυτό με την βούλα της ΕΕ. 

Η γυναίκα δέχεται πολλαπλή καταπίεση από τη δουλειά στο σπίτι και από το σπίτι στο δρόμο. Τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, οι δολοφονίες και οι βιασμοί πάνε χέρι-χέρι με την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στη δουλειά και την υπονόμευση δικαιωμάτων επιλογής στη ζωή.

Μέσα στα κύματα των ξεριζωμένων από τα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει οι ιμπεριαλιστές, η μετανάστρια και η προσφυγοπούλα δέχεται πολλαπλάσια τις επιπτώσεις των εγκληματικών σχεδίων που γεννούν αυτήν την καταστροφή.  
           
Η 8 Μάρτη δεν είναι μια πολύχρωμη γιορτή. Η ημέρα αυτή είναι κόκκινη, ποτισμένη από το αίμα των εργατριών της Νέας Υόρκης, από το αίμα των αγωνιστριών και επαναστατριών που θυσιάστηκαν για την υπόθεση της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Αυτές είναι οι παρακαταθήκες που χτίζουν τη γυναικεία συνείδηση, μέσα από τον αγώνα που πρέπει να δώσουν για τα δικαιώματά τους με την ισότιμη συμμετοχή τους στην ταξική πάλη.  
    
·    Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
·    Δικαίωμα στη μητρότητα με επιδόματα, άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας, μειωμένο ωράριο και διασφάλιση της εργασίας μετά από εγκυμοσύνη, χωρίς προϋποθέσεις.
·    Επιδόματα για τις άνεργες μητέρες.
·    Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη. Δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.


ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: