Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ: Η επίθεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται - Μονόδρομος οι αγώνες μας!

12 Μάη: μέρα κινητοποιήσεων των υγειονομικών!

Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού. Μέσα σε αυτό το δύσκολο διάστημα, αποκαλύφθηκε η στάση της κυβέρνησης και του συστήματος της εκμετάλλευσης απέναντι στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στο λαό συνολικά.

Δεκάδες συνάδελφοί μας κόλλησαν τον ιό και νόσησαν. Κι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα ατομικής ανευθυνότητας. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που μας άφησε απροφύλακτους. Τα μέτρα και μέσα προστασίας ήταν ελλιπή έως ανύπαρκτα. Ακόμα και σήμερα, σε πολλά νοσοκομεία, οι απλές χειρουργικές μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο. Μαζικά τεστ στο προσωπικό δεν έγιναν και ούτε γίνονται, παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς.



Διαπιστώσαμε όλοι πως είμαστε λίγοι. Η χρόνια αδιοριστία και η πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων για μερική κάλυψη των κενών με συμβασιούχους έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Για να κουκουλωθούν οι ελλείψεις εκατοντάδες συνάδελφοί μας μετακινήθηκαν βίαια σε άλλα τμήματα ή άλλα νοσοκομεία. Οι 3000 προσλήψεις συμβασιούχων που διαφήμιζαν τα κυβερνητικά στελέχη, στην πραγματικότητα δεν αρκούν ούτε για τις συνηθισμένες ανάγκες των νοσοκομείων.

Είδαμε αυτό το διάστημα χιλιάδες ασθενείς να αποκλείονται από την πρόσβαση στα νοσοκομεία και την υγεία τους να επιβαρύνεται. Κι αυτό γίνεται οφθαλμοφανές, πλέον, στις εφημερίες και στα τμήματα νοσηλείας, όπου στοιβάζονται ασθενείς μέσα σε άσχημες συνθήκες. Φυσικά, αυτός ο συνωστισμός δε θεωρείται επικίνδυνος για το σύστημα και δεν προβάλλεται στα ΜΜΕ. Μόνο τη νεολαία στις πλατείες θεωρούν επικίνδυνη...

Μετά τα χειροκροτήματα για τους "ήρωες των νοσοκομείων", άρχισαν να ανακοινώνονται απολύσεις συμβασιούχων και να γίνονται προσπάθειες για επαναφορά των εργολάβων σε πολλά νοσοκομεία. Μάλιστα, υπάρχουν και "ήρωες", όπως οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και οι Προνοιακοί Υπάλληλοι, που δεν πληρώθηκαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε πριν το Πάσχα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι πως για το σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό είμαστε αναλώσιμοι. Η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα θα συνεχιστεί και θα βαθύνει όσο η υγειονομική κρίση γίνεται οικονομική. Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα. Μόνη διέξοδος για να προστατεύσουμε τη δουλειά, τη ζωή και τα δικαιώματά μας είναι οι αγώνες μας. Είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας να γίνουν συνελεύσεις στα νοσοκομεία μας, να βγούμε μαζικά στο δρόμο και να διεκδικήσουμε:
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!
  • Μέσα και μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους!
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια!
  • Χαρακτηρισμός του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού με ότι αυτό συνεπάγεται. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ!
  • Να ανοίξουν πραγματικά κλίνες ΜΕΘ!
  • Μαζικά τεστ σε όλο το προσωπικό!
  • Ίση, πλήρη και δωρεάν πρόληψη και περίθαλψη για όλο το λαό!

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυξήσεις στους μισθούς δε θέμε;

Ανώνυμος είπε...

Και αυξήσεις θελουμε και άλλα πολλά. Ότι δεν τα λέει όλα μια προκήρυξη (που δεν μπορει να τα λέει όλα) δεν σημαίνει ότι είμαστε ενάντιοι. Αν είναι δυνατόν.

Γιώργος