Σάββατο 2 Μαΐου 2020

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ



Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μπροστά στην ένταση της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου. Μετά την 48ωρη απεργία στις 21-22/4 ενάντια στην μη πληρωμή του δώρου Πάσχα, αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία 5 νέες 24ωρες απεργίες για ολόκληρο το Μάιο, αρχής γενομένης από την εργατική Πρωτομαγιά (1-2-15-21-29/5).  

Η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ δεν έχει τελειωμό. Η υλοποίηση της κατάπτυστης  και πλήρως αντεργατικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ψηφίστηκε 13/2/20 φέρνει τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους  στο χείλος του γκρεμού εν μέσω νέας οικονομικής κρίσης και απογείωσης της ανεργίας.

Μετά τη πρόσφατη μη πληρωμή του δώρου Πάσχα και το αντίστοιχο πετσόκομμα του επιδόματος αδείας, η επίθεση συνεχίζεται και εντείνεται. Σύμφωνα με την ΠΝΠ προβλέπονται περικοπές 25% από το συνολικό μισθολογικό κόστος. Τα επιδόματα βάρδιας, νύχτας, αργίας,  εργασίας την Κυριακή, ανθυγιεινής εργασίας, μειώνονται όλα κατά 25%. Αντίστοιχη μείωση έχει ήδη ξεκινήσει στους μισθούς όλων των εργαζομένων η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να σημάνει πετσόκομμα μέχρι και 4-5 μισθούς ετησίως.  Στην ουσία μιλάμε για μεγάλες και πολύ σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές των  εργατών με τεράστιες επιπτώσεις στην ζωή εκατοντάδων οικογενειών. Το βαρέλι τις επίθεσης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ δεν έχει πάτο, καθώς τα επόμενα βήματα είναι απολύσεις εργολαβικών, διαθεσιμότητες μόνιμων και εκ περιτροπής εργασία για όσους απομείνουν.


Η κυβέρνηση, ο νέος διαχειριστής και το κεφάλαιο χρησιμοποιούν το δίλημμα: ή αποδοχή των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων ή κλείσιμο του εργοστασίου. Θέλουν να τρομοκρατήσουν, να σπάσουν την ενότητα των εργατών, να σπείρουν την ηττοπάθεια. Διαδίδουν λάσπη και ψέματα για τις δήθεν ευθύνες των εργατών για να υλοποιήσουν ανενόχλητοι τα αντεργατικά σχέδια τους. Θέλουν να χτυπήσουν πάση θυσία τα δικαιώματα των εργατών, να διασπάσουν, να απολύσουν, να τρομοκρατήσουν, να αναδιαμορφώσουν πλήρως το τοπίο μέχρι το τέλος της διορίας πώλησης και χωρίς «άχρηστα βαρίδια του παρελθόντος» να πουλήσουν κοψοχρονιά το «φιλέτο».

Η αλήθεια όμως για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη είναι μία και πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο.  Οι εργάτες τις ΛΑΡΚΟ εδώ και δεκαετίες δουλεύουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας με τα ίδια τους τα χέρια  χωρίς σταματημό. Έχουν πληρώσει και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα από τη βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τα «εργατικά ατυχήματα» αποδεικνύουν τις τεράστιες θυσίες της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την αθλιότητα των κυβερνόντων.

Μοναδική διέξοδο των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι ο αγώνας. Με όπλα την ενότητα των εργατών, την απεργία, τη διαδήλωση, την εργατική αλληλεγγύη και με πίστη στο δίκαιο των αιτημάτων,  να ανοιχθούν νέοι δρόμοι αντίστασης.  Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και σαν τέτοιος πρέπει να στηριχθεί. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς.


·         Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των εργατών
·         Όχι στις μειώσεις μισθών, την κατάργηση επιδομάτων και δώρων
·         Όχι στο ξεπούλημα, τις απολύσεις και την ανεργία
·         Αγώνας για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: