Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ BIC

Δημοσιεύουμε την προκήρυξη της Ταξικής Πορείας που μοιράστηκε στους εργαζόμενους της BIC κατά τη διάρκεια της χθεσινής μας παρέμβασης (ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε εδώ.)



ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ BIC

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!


Μέσα στο μαύρο εργασιακό τοπίο που ξεδιπλώνεται για το λαό και την εργατική τάξη με αφορμή την πανδημία, δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της BIC έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Την Παρασκευή 8/5 η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις συμβασιούχων (δεν ανανέωσε τις συμβάσεις εργασίας τους), προδιαγράφοντας μαύρο το μέλλον και για τους υπόλοιπους συμβασιούχους που οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα.


Πρόκειται για μια πάγια τακτική της εταιρείας, η οποία μέσα από τις δεκάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (τρίμηνες, τετράμηνες, εξάμηνες) εξυπηρετεί τα συμφέροντά της με πολλούς τρόπους:

α) Κρατάει όμηρους τους δεκάδες συμβασιούχους, οι οποίοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πιθανότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους, σκύβουν το κεφάλι και δέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε αυθαιρεσία της εταιρείας.

β) Αντιμετωπίζει τους εργάτες όπως την συμφέρει, σαν το νερό της βρύσης, που όταν χρειάζεται την ανοίγει και όταν θέλει την κλείνει. Οι ομαδικές απολύσεις βαφτίζονται «λήξεις συμβάσεων» και ξεπερνιέται έτσι κάθε νομική δέσμευση της εταιρείας.

γ) Διασπά τους εργαζόμενους και την ανάγκη της για κοινό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία και παράλληλα τρομοκρατεί τους «αορίστου», οι οποίοι βλέπουν ότι μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από συμβασιούχους.

- Σαν να μην έφτανε που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέσο προστασίας για τον ιό και αναγκάζει τους εργάτες να δουλεύουν σε πολύ αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, η εταιρεία καλεί τώρα τους εργαζόμενους να πληρώσουν οι ίδιοι την πτώση του τζίρου και της παραγωγής. Για ακόμα μια φορά η εταιρεία αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν αναλώσιμα εργαλεία που τα εκμεταλλεύεται για όσο και οπότε θέλει, αξιοποιώντας όλα τα αντεργατικά μέτρα της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτή είναι η "επόμενη μέρα" που μας υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Με ακόμα πιο βάρβαρη, αντεργατική επίθεση και με στόχο να τσακιστούν όσες εργατικές κατακτήσεις και όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που, η μία μετά την άλλη, "κλείνουν το μάτι" στο κεφάλαιο και τους επιτρέπουν να μεταχειρίζονται τους εργαζομένους σαν δούλους, αμφισβητώντας ανοικτά ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Με τους μισθούς πετσοκομμένους. Με τις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων να εμφανίζονται ως κάτι "αναπόφευκτο". Αυτήν την "κανονικότητα" θέλουν να αποδεχτούμε και μαζί της να αποδεχτούμε και τις απολύσεις των συμβασιούχων.

Οι εργαζόμενοι της BIC έχουν κάθε λόγο να αντισταθούν και να παλέψουν. Συλλογικά και αποφασιστικά. Δεν είναι μόνοι. Μαζί με αυτούς, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια ακριβώς πολιτική ενός σάπιου συστήματος που θέλει να τους φορτίσει την κρίση του και τους καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση. Και είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών φορέων (σωματείων, ομοσπονδιών κ.λπ.) να σταθούν στο πλευρό τους και να οργανώσουν την πάλη τους.

Γιατί ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ είναι το πραγματικό "αντίδοτο" στην αντεργατική «πανδημία» που βιώνουν ο λαός και η εργατική τάξη.

- ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ BIC! 

- ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

-  ΟΧΙΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

- ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ 
ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

- ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: