Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ “ΣΤΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ” ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συλλογικά και οργανωμένα αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε!
Να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης!


Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Για μια ακόμη φορά το σύστημα της εκμετάλλευσης και οι πολιτικοί του υπάλληλοι ετοιμάζονται να φορτώσουν της συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε γι’ αυτούς μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποτελειώσουν τα εργατικά δικαιώματα. Κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και πιο φανερό ότι τα αντεργατικά μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ήρθαν για να μείνουν, να μονιμοποιηθούν. Είναι μέτρα που το κεφάλαιο σχεδιάζει εδώ και χρόνια. Είναι μέτρα που θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε δούλους, που ανοργάνωτοι και υποταγμένοι θα αποδέχονται το καθημερινό ξεζούμισμά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν έκανε το παραμικρό για να προστατέψει την υγεία του λαού, που διέλυσε τα νοσοκομεία και τα σύστημα περίθαλψης, και έκοβε πρόστιμα σε βάρος του λαού, σήμερα –που το κεφάλαιο επείγεται να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές παραγωγής του κέρδους του– ζητάει από τους εργαζόμενους να ματώσουν κι άλλο. Το ονομάζει «κοινή εθνική προσπάθεια», όμως στην πραγματικότητα είναι η επέκταση του εργασιακού μεσαίωνα, μία επίθεση με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά.

Για τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, το άνοιγμα των μαγαζιών και των ξενοδοχείων φέρνει ακόμη χειρότερες συνθήκες. Ό,τι ζούσαμε πριν την πανδημία, τώρα θα το αντιμετωπίσουμε στο πολλαπλάσιο.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, η καθημερινή έκθεση της υγείας μας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, οι απολύσεις, οι αλλαγές συμβάσεων απ’ τη μια στιγμή στην άλλη (μηνιαίες, εβδομαδιαίες, ωρομίσθιοι), οι αλλαγές ενσήμων και ειδικότητας με βάση τι τους βολεύει κάθε φορά, και οι ατελείωτες ώρες μαύρης εργασίας θα γίνονται πλέον βάσει νόμου!

Και μαζί με αυτά θα φορτωθούμε και τις νέες συνθήκες δουλειάς που μας επιβάλλουν με βάση τον κορονοϊό. Ακόμα μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο του ιού χωρίς καμία παροχή των απαραίτητων μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) τα οποία θα βάλουμε από την τσέπη μας. Οι μεγαλύτερες αποστάσεις που θα διανύουμε λόγω απλώματος των τραπεζιών. Οι πολλές παραπάνω αρμοδιότητες (συχνά σφουγγαρίσματα-σκουπίσματα, αποστειρώσεις τραπεζιών και καρεκλών, καθαριότητα χώρου κ.λπ.) που ξέρουμε πολύ καλά ποιoς θα τις κάνει. Και φυσικά ο καθημερινός εκβιασμός και η τρομοκρατία, καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στους εργοδότες να τροποποιούν τις συμβάσεις με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και να αποφασίζουν ποιος και πότε θα δουλέψει.

Η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού-επισιτισμού θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι είναι βαριά μόνο για τις πλάτες των εργαζομένων! Και μόνο εμείς μπορούμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο! Μόνο μέσα από την πάλη μας μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Η λύση δεν βρίσκεται στην υποταγή και τη μοιρολατρία, αλλά στο συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση. Μαζί με τους συναδέλφους και όχι ο καθένας μόνος του. Γιατί κάθε μας υποχώρηση στρώνει το δρόμο για την επόμενη, ανοίγει τις ορέξεις κεφάλαιου και εργοδοσίας για ακόμη περισσότερα!

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!
  • Οχι ΣΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΚΑΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ για οσεσ επιχειρησεισ δεν ανοιξουν
  • ΜετρΑ προστασιας για ολους δωρεαν απ’ τον καθε εργοδοτη
  • Οχι στους ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΠερΙΣσοτερα διαλειμΜατα - Ουτε μια ωρα μαυρη εργασια


Δεν υπάρχουν σχόλια: