Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ανάγκη για ουσιαστικό αγώνα και όχι για συμβολικές κινητοποιήσεις!



Συμβολικοί οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, είπε ο Χαρδαλιάς και σε συμβολικές κινήσεις προχώρησε το ΠΑΜΕ. Η ΓΣΕΕ ούτε καν αυτό! Απεργία (κατ’ έθιμο) χωρίς απεργιακή συγκέντρωση! 

Συμβολικοί οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς για το σύστημα. Βολεύει να χαρακτηριστούν έτσι. Είναι όμως έτσι; Μπορεί να τιμηθούν οι χιλιάδες εργάτες που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για ζωή με δικαιώματα «συμβολικά»; Πώς να τιμήσεις συμβολικά, τόσο πραγματικές κινητοποιήσεις και ανάγκες; Είναι η Πρωτομαγιά μια ημέρα που τιμάμε το παρελθόν ή οι αγώνες για δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι ανάγκη στο σήμερα; Σε ποιόν ανήκει η απόφαση για το πώς και ποιος θα κατέβει στο δρόμο; Για τον αν θα διαδηλώσει στους δρόμους για το δίκιο του; Για το αν θα φωνάξει για το διαλυμένο σύστημα περίθαλψης και θα απαιτήσει δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη διάγνωση και στην περίθαλψη; Να φωνάξει πως την κρίση του συστήματος δεν θα την πληρώσει πάλι ο λαός! 

Ποιος κρίνει ή δίνει «άδεια» ή βάζει σύμβολα για να σταθεί ο καθένας; Με ποιο δικαίωμα το κάθε σωματείο αποφασίζει για το ποιος θα το «εκπροσωπήσει» την Πρωτομαγιά; Πως χωρίς ντροπή δε βγάζουν καν κάλεσμα προς τους εργαζόμενους τα σωματεία για την απεργιακή συγκέντρωση; Και γιατί θα πρέπει να «νιώθουμε περήφανοι» που κάποιοι «μας» εκπροσώπησαν (;) στη συγκέντρωση και «εμείς» τους είδαμε σε βίντεο από το σπίτι;

Ποιος εργάτης ή εργαζόμενος «επιτρέπεται» και ποιος «απαγορεύεται» να κατέβει στις συγκεντρώσεις; Να διαδηλώσει; Ποιος από τους χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοστάσια, στα σούπερ μάρκετ, στα delivery, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία, στα ΜΜΜ, στα τηλεφωνικά κέντρα που δουλεύει δύο μήνες εντατικά και συνωστίζεται στους χώρους δουλειάς πρέπει να ζητήσει άδεια για να διαδηλώσει την 1η Μάη; Και από ποιον; Από την κυβέρνηση που του τσακίζει κάθε δικαίωμα; Που του επιβάλει πρόστιμα αντί για μέτρα ατομικής προστασίας; Από τους «μετρητές αποστάσεων» που δεν τους βγαίνουν τα νούμερα για να χωρέσει ο εργαζόμενος λαός; Από το ΠΑΜΕ που στήθηκε –κανείς δεν αντιλέγει σκηνοθετικά άρτια- με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας συμβολικά και «εντός ορίων»; Ο εργάτης που δεν έχει να πληρώσει για μάσκα και γάντια έχει δικαίωμα να διαδηλώσει; Την 1η Μάη αλλά και γενικά; Ή είναι επικίνδυνος με το απλό μαντήλι (αυτό που φοράει και στη ζωή του) και θα χαλάσει την συμμετρική και νομιμόφρονα εικόνα; 

Αν κάποιοι πανηγυρίζουν για τα μπράβο του ΣΚΑΙ, τα εξώφυλλα στο διεθνή συστημικό τυπικό και δεν προβληματίζονται έστω και λίγο για το τι δεδομένα αφήνουν αυτές οι δηλώσεις νομιμοφροσύνης προς το σύστημα ας προσέξουν που θέλουν να είναι η αναφορά τους! Η «εντυπωσιακή» εικόνα και ακριβές «στήσιμο» ας πάρουν Όσκαρ σκηνοθεσίας! Άλλα είναι τα πραγματικά επίδικα (πίσω από τα φώτα): αν οι αγώνες γίνονται στο δρόμο, αν γίνονται δια αντιπροσώπων, αν μπαίνουν σε καραντίνα, αν είναι «συμβολικοί», αν οριοθετούνται από το σύστημα. Επίδικα που δείξαν την πολιτική γύμνια πίσω από τις καλοτυπωμένες μάσκες!   

Β.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: