Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Οι αγώνες να βρουν τη συνέχεια που τους αξίζει!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ! 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κατά χιλιάδες συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στις δύο κινητοποιήσεις του Νοέμβρη, στη γενική απεργία στις 9/11 και στο Πολυτεχνείο. Σε κάθε πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε ηλικίας έδωσαν το αγωνιστικό «παρών». Συμμετείχαν στην απεργία παρά το κόστος και την εργοδοτική τρομοκρατία. Συμμετείχαν στις διαδηλώσεις παρά την άγρια καταστολή ολόκληρου του προηγούμενου διαστήματος και την κρατική τρομοκρατία με κάθε είδους αστυνομική δύναμη. Ένωσαν τη φωνή τους στους δρόμους και έστειλαν το μήνυμα της μαζικής αντίστασης στην πολιτική της εξαθλίωσης. Στους μισθούς πείνας, στις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης και εκμετάλλευσης, στην ποινικοποίηση των αγώνων, στην προοπτική του πολέμου και της καταστροφής.

Είναι περισσότερος από ορατός ο κίνδυνος αυτές οι αγωνιστικές διαθέσεις, αυτή η μάχη που έδωσαν όλοι οι απεργοί, να μείνει δίχως συνέχεια. Παρά τα παχιά λόγια περί «κλιμάκωσης», οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κι οι πολιτικές δυνάμεις που τις στηρίζουν είναι φανερό ότι έχουν το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Τα σενάρια για τις ημερομηνίες των εκλογών δίνουν και παίρνουν, σπέρνοντας πλατιά αυταπάτες, σύγχυση και απογοήτευση. Ταυτόχρονα, οι ίδιες συνδικαλιστικές ηγεσίες διαπραγματεύονται το δικό τους ρόλο στα πλαίσια του συστήματος, ως πυροσβέστες της συσσωρευμένης αγανάκτησης.

Ο κόσμος της δουλειάς όμως έχει κάθε λόγο ν’ αγανακτεί με την καθημερινότητα στην οποία τον καλούν να «προσαρμοστεί», δηλαδή ν’ ανεχτεί αδιαμαρτύρητα, αυτοί που ζουν απ’ τον κόπο του και τον καταδικάζουν στη φτώχια. Έχει κάθε λόγο ν’ απαιτήσει οι θυσίες του να έχουν αποτέλεσμα. Με καθαρό ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν αντιμετωπίζουν ούτε την ακρίβεια ούτε τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν παντού. Ότι η αναμονή για τις εκλογές, ακόμα κι η εκλογική ενίσχυση του ενός ή του άλλου πολιτικού φορέα, τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει για τις συνθήκες που ζει και εργάζεται.

Η μόνη πραγματική διέξοδος που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας είναι οι δικοί μας αγώνες. Αγώνες για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με δικαίωμα στην ασφάλιση, την περίθαλψη και τη σύνταξη, με επίδομα ανεργίας που θα κρατά τους εργαζόμενους που πετάχτηκαν στο δρόμο όρθιους κι όχι υπό εκβιασμό να δεχτούν οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτούς τους αγώνες μετράει η κυβέρνηση και συνολικά το σύστημα, γι’ αυτούς ανησυχεί πραγματικά. Το έχει αποδείξει με ανοιχτή βία και διώξεις απέναντι στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργατών στη «Μαλαματίνα». Νωρίτερα, απέναντι στους απεργούς στα «Πετρέλαια Καβάλας», στην «COSCO», στην «e-food» και όποιον αγώνα έθεσε ζήτημα διεκδίκησης του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά, στον αξιοπρεπή μισθό, στην υγιεινή και την ασφάλεια.

Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι «μία από τα ίδια». Το εργατικό εισόδημα καταβυθίζεται, τα λαϊκά δικαιώματα τσακίζονται, ο πόλεμος απειλεί τη ζωή μας. Όσοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι θ’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με τους ίδιους όρους με το παρελθόν, μας οδηγούν σε νέες ήττες. Να μην επιτρέψουμε στην ηττοπάθεια και τις αυταπάτες να κυριαρχήσουν! Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ν’ απαιτήσουμε και να χτίσουμε όρους για μαζικές συνελεύσεις, για ενεργοποίηση των συναδέλφων, για αποφάσεις απεργιακών κινητοποιήσεων, για μαζική συμμετοχή. Οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για συντονισμό και κοινή δράση, με στόχο την ενίσχυση της διάθεσης για αγώνα που έχει ήδη εκφραστεί.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλειάς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παλέψουμε ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τον νόμο Χατζηδάκη που την τροφοδοτεί, την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος που (και αυτή) υπηρετεί!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ - ΚΑΥΣΙΜΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ! ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!

ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ! ΕΞΩ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: