Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Όχι στον αντιλαϊκό-αντεργατικό προϋπολογισμό!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ-ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τον «πρώτο προϋπολογισμό εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης και εποπτείας» βρίσκεται μόνο φτώχεια, ανεργία και φοροληστεία. Βρίσκονται 14 δις στο κεφάλαιο για στήριξη των επενδύσεων και μόλις 3,5 δις για τον λαό.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «σημαντικής ανάπτυξης κάτω από συνθήκες πρωτοφανών δυσκολιών», βρίσκεται η μείωση των κοινωνικών δαπανών, καμία αύξηση για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καμία αύξηση των δαπανών για υγεία και παιδεία, μείωση της δαπάνης για κάθε είδους επιδόματα (οικογενειακά, ΑμεΑ, στεγαστικά).

Πίσω από τις εξαγγελίες περί «ανακούφισης του λαού» βρίσκονται τουλάχιστον 56,7 δις ευρώ φόροι και χαράτσια για τα νοικοκυριά. 2 δις ή πιο σωστά 3,2 δις περισσότερα από πέρυσι, αν υπολογιστεί και η αναπλήρωση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που είναι 1,2 δις. Και μάλιστα με σοβαρό κίνδυνο να αυξηθούν κι άλλο λόγω της ακρίβειας. Το γεγονός δε ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν αύξηση κατά 23,8%, δηλαδή 4,1 δισ. σε σχέση με τα περσινά, δείχνει ακριβώς ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.

Η ίδια η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού μιλά για «συγκριτικά στενότερα περιθώρια» έναντι προηγούμενων ετών. Κι όλα αυτά υπό την αίρεση των εξελίξεων στο πεδίο του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της διεθνούς οικονομίας που μπορεί να τα εκτινάξουν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Άλλος ένας ταξικός προϋπολογισμός φτώχειας, λιτότητας και ανεργίας. Άλλος ένας προϋπολογισμός άγριας επίθεσης και φοροληστείας για το λαό. Άλλος ένας προϋπολογισμός που πρέπει να μας βρει στο δρόμο και κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα, αλλά υπονομεύουν τις διαθέσεις και προσπάθειές μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαφορετικές απεργιακές κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ και ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, η υποκριτική στήριξη της ΑΔΕΔΥ με στάσεις εργασίας και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (σαν «κλιμάκωση» της γενικής απεργίας της 9ης Νοέμβρη) για το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Αν θέλουμε να νικήσουμε, αυτές οι ηγεσίες πρέπει να μπουν στην άκρη. Όχι στην αναχώρηση και την υποταγή. Αν θέλουμε να ανατραπεί αυτή η πολιτική, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Στο δρόμο ανατρέπεται η πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας.

ΚΑΤΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: