Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ για την 1η Δεκέμβρη χαρακτηρίστηκε από πολύ ικανοποιητική συμμετοχή των γιατρών του νοσοκομείου, σημαντικά αυξημένη από προηγούμενες κινητοποιήσεις. Παρά το γεγονός ότι ένας, όχι αμελητέος, αριθμός γιατρών που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να απεργήσουν, δεν καταγράφηκαν ως απεργοί καθώς εφημέρευαν ως προσωπικό ασφάλειας, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 30%.

Σε αυτό βοήθησε σημαντικά τόσο η παρέμβαση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ με την προκήρυξή της όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η προσπάθεια για συνέλευση, η οποία αν και δεν είχε απαρτία (και πάλι αρκετοί γιατροί είχαν υποχρεώσεις που δεν τους επέτρεψαν να συμμετέχουν), ωστόσο έδωσε την ευκαιρία για μια καταρχήν συζήτηση επί του νομοσχέδιου και όχι μόνο.

Στις συζητήσεις αυτές ήταν έκδηλη η οργή των συναδέλφων τόσο για τις συνθήκες εργασίας και την οικονομική κατάσταση, όσο και η αντίθεσή τους κυρίως στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ζήτημα στο οποίο πολλοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν ήταν η εμπειρία από την μερική απασχόληση των ιδιωτών με μπλοκάκι στην έξαρση της επιδημίας και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περίθαλψη των ασθενών όχι μόνο της COVID-19, αλλά και γενικότερα.

Η παρέμβαση της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ κινήθηκε στην κατεύθυνση ανάδειξης των βασικών ζητημάτων που ανοίγει ο νόμος. Το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και την επίθεση στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν και πλήρη περίθαλψη.

Κοινή εκτίμηση, όλων ανεξαιρέτως, ήταν ότι πρόκειται για ένα απαράδεκτο νομοθέτημα, που θίγει τόσο τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών, όσο και το δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη, και πρέπει να αποσυρθεί.

Ταυτόχρονα είναι φανερή η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να αποκτήσει αυτή η οργή και αγανάκτηση, πολιτικό χαρακτήρα και να ξεπεράσει αυταπάτες και παγίδες που ορθώνει το σύστημα και οι καλοθελητές των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Οι κακές καιρικές συνθήκες περιόρισαν την απεργιακή συγκέντρωση, στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, όπου παραβρέθηκαν, συμπαραστεκόμενοι, εκπρόσωποι του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: