Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Υγειονομικοί: Απεργία 14 Δεκέμβρη - Με μαζικούς αγώνες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η ψήφιση του ν.4999 σηματοδοτεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ: Κατάργηση της μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παγίωση του μισθολογίου φτώχειας, ελαστικοποίηση κάθε εργασιακής σχέσης (ξεκινώντας από τους ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά όχι μόνο). Αλλά και ιδιωτικοποίηση ιατρείων, χειρουργείων και διακομιδών, με επίπτωση όχι μόνο στις συνθήκες εργασίας (μεγαλύτερη εντατικοποίηση) αλλά και στην τσέπη των ασθενών, μια και θα αναγκάζονται να πληρώνουν αν όχι όλο το κόστος αυτών των υπηρεσιών, στην καλύτερη περίπτωση ένα μεγάλο μέρος του.

Απέναντι σε αυτόν το νόμο ο κλάδος βρέθηκε απροετοίμαστος. Ανακοινώθηκαν απεργίες την τελευταία στιγμή χωρίς να προηγηθούν η απαραίτητη συζήτηση και οι αναγκαίες συνελεύσεις. Διαδικασίες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την συμμετοχή και την αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεων. Χαρακτηριστικά, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ υποκύπτοντας στην κυβερνητική τακτική του «διαίρει και βασίλευε», κινήθηκε στη λογική ότι ο νόμος δεν αφορά όλο τον κλάδο και βγήκε από την υποχρέωση με μια 4ωρη στάση εργασίας. Ενώ η ΟΕΝΓΕ ήδη έχει αποδεχτεί τον νόμο ως δεδομένο και για άλλη μια φορά κινείται στην ηττοπαθή γραμμή του «να μείνει στα χαρτιά».

Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα των ελλείψεων και της εντατικοποίησης συνεχίζεται αμείωτη. Οι μισθοί συνεχίζουν να εξανεμίζονται με ταχύτατους ρυθμούς από την ακρίβεια. Οι αυξήσεις που έχουν υποσχεθεί εδώ και τρεις μήνες, αποκλειστικά στους γιατρούς, μέχρι να υλοποιηθούν από τη νέα χρονιά (δεν βιαζόμαστε!), έχουν εκμηδενιστεί ήδη από τον πληθωρισμό. Ενώ για το υπόλοιπο προσωπικό εκκρεμεί η υπόσχεση για νέο μισθολόγιο από το 2024!!! Και όποιος αντέξει! Εν τω μεταξύ και ενώ η κυβέρνηση δίνει δωράκι στις δυνάμεις καταστολής 600 ευρώ (προφανώς για το επωφελές εθνικό έργο τους να ξυλοφορτώνουν εργάτες, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς καθώς και για τις επιδόσεις τους στη σκοποβολή σε ζωντανούς στόχους νεολαίους), υπάρχουν νοσοκομεία που οι συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες εδώ και μήνες. Το μόνο που θα λάβουν εν όψει των εορτών είναι η υπόσχεση ότι θα εξοφληθούν… μετά τις γιορτές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ επιδίδεται στο γνωστό σόου των περιφερόμενων συνδικαλιστών και οργανώνει καραβάνι διάσωσης του ΕΣΥ... στην Πάτρα. Βέβαια προκηρύσσει στάση εργασίας για τους εργαζόμενους της Αχαΐας, ουσιαστικά υπονομεύοντας οποιαδήποτε δυνατότητα συμμέτοχης των εργαζόμενων, έστω και σε αυτό το κακοστημένο καρναβάλι. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι για τα υπόλοιπα νοσοκομεία με ανακοίνωση μόλις ένα 24ωρο πριν, προκηρύσσει 24ωρη απεργία με απόφαση ενάμιση μήνα πριν (1/11), χωρίς στο ενδιάμεσο να κάνει τον κόπο να ενημερώσει, ή να υπενθυμίσει έστω, και να προετοιμάσει την προκηρυγμένη απεργία. 

Παράλληλα, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, αφού κορύφωσε τις κινητοποιήσεις της με την απεργία την ημέρα ψήφισης του νόμου (1/12), έκτοτε κήρυξε αγωνιστική αγρανάπαυση, πιθανά μέχρι την επόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ενάντια στην υπονόμευση της συμμετοχής τους από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να συμμετέχουν στην απεργία στις 14/12. Να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους με τη συμμετοχή τους σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις. 

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ: 
 - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
 - ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
 - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
 - ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: