Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Όχι στις απολύσεις των εργολαβικών εργαζόμενων στην ΕΛΤΑ Courier



Σε απολύσεις 11 εργολαβικών εργαζομένων  προχώρησε η διοίκηση των ΕΛΤΑ courier, επικαλούμενη ακόμη μια φορά τα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού. Οι απολύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή που τα ΕΛΤΑ ανάθεσαν έργο σε εταιρία-φάντασμα για 250.000 ευρώ, κίνηση που δείχνει φανερά τις βλέψεις της διοίκησης . Τα ΕΛΤΑ Courier, όπως και μια σειρά εταιρίες  πανελλαδικά, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ώστε να  πετύχουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, πετώντας   τους εργαζόμενους στην ανεργία, και σπέρνοντας  ανασφάλεια και τρομοκρατία  σε όσους παραμένουν στην εργασία τους.
Η διοίκηση του οργανισμού, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των κυβερνήσεων, έχει «καταφέρει» σε λίγα χρόνια να απασχολεί εργαζόμενους, που στη πλειοψηφία τους(περίπου 80%) προέρχονται από εργολαβίες και υπογράφουν μηνιαίες ατομικές συμβάσεις με μισθούς πενιχρούς. Όλο αυτό το διάστημα και μέσα στη καραντίνα, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι εργάζονταν με δυσμενείς εργασιακούς όρους, καθώς πέρα από το γεγονός ότι κάθε μήνα εδώ και χρόνια αναμένουν την ανανέωση της σύμβασης τους, εργάζονταν χωρίς μέτρα προστασίας  και χωρίς τα απαιτούμενες αποστάσεις στους χώρους διαλογής, προκειμένου να προλάβουν να διανείμουν τα δέματα, έχοντας πάνω από το κεφάλι τους συνεχώς τον φόβο της απόλυσης.  


Ταυτόχρονα, βέβαια, με τις παραπάνω συνθήκες για τους εργαζομένους, η διοίκηση των ΕΛΤΑ courier διορίζει διοικητικά στελέχη με παχυλούς μισθούς προκειμένου να «εξιχνιάσει» όπως λέει τον οργανισμό, κλείνοντας καταστήματα και απολύοντας κατά καιρούς εργαζομένους. Άλλωστε, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την απόλυση 2.500 εργαζομένων  και κλείσιμο 350 υποκαταστημάτων συνολικά, ενώ ήδη η MECCANICA, μία από τις εργολαβίες των ΕΛΤΑ, έχει ανακοινώσει τη διακοπή της συνεργασίας της, αφήνοντας στον αέρα 60 εργαζομένους. Η «εξιχνίαση», λοιπόν, που ευαγγελίζεται με πομπώδες ύφος   η διοίκηση, έχοντας πάντα την στήριξη της κυβέρνησης, μεταφράζεται για τους εργαζομένους στα ΕΛΤΑ  σε απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, ελαστικά ωράρια και υπερεντατική εργασία, καθώς οι εργαζόμενοι μειώνονται, αλλά η δουλειά αυξάνεται.

Όσον αφορά τη μειοψηφία των εργαζομένων, που εργάζεται με τις παλιές εργασιακές σχέσεις, έχοντας ακόμα κάποια κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, θα πρέπει να βρίσκονται στο πλάι των εργολαβικών, καθώς αργά ή γρήγορα τους περιμένει η ίδια  μοίρα, αν δεν διεκδικήσουν μαζί με τους συναδέλφους τους μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. ΟΙ εργολαβικοί εργαζόμενοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ, κόντρα στη διοίκηση των ΕΛΤΑ courier, αλλά και κόντρα στη ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΟΣΤ, που τόσα χρόνια σέρνει τους εργαζομένους από υποχώρηση σε υποχώρηση, σπέρνοντας αυταπάτες για λύσεις μέσα από "διάλογο" και συνεννοήσεις,  θα πρέπει να διεκδικήσουν επαναπρόσληψη των εργολαβικών από τον οργανισμό των ΕΛΤΑ courier, ΣΣΕ για όλους, ανθρώπινους όρους δουλειάς!

  • Καμιά απόλυση εργαζόμενου!
  • Κανένα κλείσιμο καταστήματος 
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: