Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΑΘΗΝΑ: Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ (ανταπόκριση )


Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Απριλίου για την καταβολή του δώρου του Πάσχα και τις 24ωρες απεργίες του Μαίου, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ διαδήλωσαν με μεγάλη πλατύτητα και μαζικότητα για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, όπου ακολούθησε συλλαλητήριο.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου, το πετσόκομμα των μισθών τους, το φόβο της απόλυσης και μια σειρά αντεργατικά μέτρα που προβλέπονται από την σχετική ΠΝΠ του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η εργοδοσία προωθούν την τρομοκρατία και προσπαθούν να τους πείσουν να αποδεχτούν τα μέτρα, διαφορετικά θα κλείσουν το εργοστάσιο.Θέλουν να κάνουν τη ΛΑΡΚΟ ένα εργασιακό κάτεργο, όπου οι εργάτες με σκυφτό το κεφάλι και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, θα δέχονται την βάρβαρη επίθεση και θα δουλεύουν με κίνδυνο της ζωή τους σε ένα χώρο με αμέτρητα εργατικά ατυχήματα και νεκρούς, για να κερδοφορεί το κεφάλαιο.


Σαν Ταξική Πορεία, θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό το ότι συμμετείχαν στο

συλλαλητήριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ και του Μερα25. Όλοι αυτοί που τόσα χρόνια, με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στήριξαν τις πολιτικές του κεφαλαίου, των μνημονίων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που έβαλαν τον λαό να πληρώσει την κρίση τους, που πέρασαν τα πιο αντεργατικά μέτρα, που έχουν ξεπουλήσει τα πάντα, που έχουν παραχωρήσει όλη τη χώρα στον ιμπεριαλισμό και τους φονιάδες των λαών για να την κάνει μια απέραντη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, έχουν τώρα το θράσος να παρουσιάζονται σαν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργατών.


Χαρακτηριστική ήταν επίσης η στάση του ΠΑΜΕ, που προσπάθησε να μετατρέψει το συλλαλητήριο σε φιέστα, με όλους τους αντιπροσώπους του από τα ‘ταξικά’ σωματεία και τους δήμους του, που στις ομιλίες τους προωθήθηκε η λογική του να μπούμε στην κουβέντα για το αν η ΛΑΡΚΟ είναι βιώσιμη ή όχι. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως μια τέτοια λογική οδηγεί στην συνδιαλλαγή και στη συζήτηση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, δηλαδή με αυτούς που ήδη έχουν αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου και που εφαρμόζουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργατών.

Η Ταξική Πορεία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και συμμετείχε στη διαδήλωση με δικό της πανό. Ο μόνος δρόμος για τους εργάτες είναι η οργάνωση και ο μαζικός αγώνας. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε ούτε από τις πρώην και νυν κυβερνήσεις , ούτε από τα τραπέζια της συνδιαλλαγής με την εργοδοσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: