Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Απεργία ανθρακωρύχων στο Λουγκάνσκ

 Η επιγραφή γράφει "Ορυχείο Κομσομόλσκαγια'
Στις 05 Ιουνίου στο ορυχείο «Κομσομόλσκαγια» στην περιοχή Αντρατσίτοφσκι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ξέσπασε απεργία ανθρακωρύχων. 130 άτομα αρνήθηκαν να ανέβουν στην επιφάνεια και παραμένουν στο ορυχείο απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους των τελευταίων τριών μηνών (Μάρτης-Απρίλης-Μάης).

Η εργοδοσία έχει την αμέριστη συμπαράσταση των αρχών και η απεργία χτυπιέται με διάφορους τρόπους. Τις τελευταίες μέρες έχει διακοπεί η κάλυψη από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν σταματήσει την κυκλοφορία τους και η αστυνομία εμποδίζει την πρόσβαση στο ορυχείο, αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή νερού και φαγητού. Χθες υπήρξε πολύωρη διακοπή ρεύματος, κάτι που σημαίνει και διακοπή λειτουργίας αντλιών, που αντλούν τα υπόγεια ύδατα από το ορυχείο, με κίνδυνο αυτό να πλημμυρήσει και να πνιγούν οι απεργοί. Σήμερα, 10 Ιούνη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε. Έχουν απαχθεί από τα σπίτια τους τρεις ανθρακωρύχοι από ένοπλους αστυνομικούς, που τους κατηγόρησαν για διάδοση ειδήσεων και οργάνωση της απεργίας. Το σημείο κράτησης και η τύχη τους αυτή τη στιγμή αγνοούνται.

Στις 21 Απρίλη είχε προηγηθεί άλλη μια απεργία με το ίδιο αίτημα και όσοι απεργοί παρέμειναν στο ορυχείο μέχρι τέλους πληρώθηκαν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη και του Μάρτη. Οι ανθρακωρύχοι γνωρίζουν καλά πως μόνο με αγώνα μπορούν να κερδίσουν τα δεδουλευμένα τους. Ο αγώνας των απεργών συνεχίζεται!



Δεν υπάρχουν σχόλια: