Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Νεκρός εργάτης σε γαλακτοβιομηχανία


Ενα 29χρονο παλικάρι από την Άρτα έχασε τη ζωή του χθες προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο. Ο Χρήστος Ζορμπάς εργαζόταν σε εργοστάσιο της γνωστής μεγάλης  γαλακτοβιομηχανίας "Ήπειρος". Χθες το βράδυ και ενώ εκτελούσε ηλεκτρολογικές εργασίες, έπεσε νεκρός, κεραυνοβολημένος από ρεύμα υψηλής τάσης και κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.


Δικαιολογίες θα βρεθούν διάφορες για να κρύψουν τη γνωστή σε όλους κατάσταση που οδηγεί στις απανωτές θυσίες εργαζομένων στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Η ουσία όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ολοένα και χειρότερους όρους, με ολοένα και λιγότερα ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Αυτό επιβάλλει η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του υπηρετών. Αυτό επιβάλλει ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός. Οι εργάτες όχι μόνο να ξεζουμίζονται, αλλά και να μην κοστίζουν στον κεφαλαιοκράτη τίποτε περισσότερο από τον πενιχρό μισθό τους. Ή ακόμη και ούτε καν αυτόν, αν σκεφτούμε τις κρατικές επιχορηγήσεις για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που εγκαινιάστηκαν μέσα στην πανδημία.

Ας μην μείνουμε όμως μόνο στον απόλυτα δικαιολογημένο θρήνο για τον Χρήστο και τον κάθε εργάτη που χάνει τη ζωή του στη δουλειά. Ας μετατρέψουμε τη θλίψη σε οργή και την οργή σε οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για τον τραγικό αυτό χαμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: