Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ TELEPORFORMANCE!


Κάθε όριο ξεπερνάει, για ακόμη μία φορά, η εργοδοσία της Teleperformance. Εν μέσω πανδημίας, και χωρίς καμία προειδοποίηση, ανακοίνωσε την απόλυση 100 εργαζομένων από το τμήμα RCC Apple, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους. Εκμεταλλευόμενη το καθεστώς τηλεργασίας, και κατ’ επέκταση την απομόνωση των εργαζομένων και την αδυναμία τους να μιλήσουν ελεύθερα μεταξύ τους εν ώρα εργασίας, συνεχίζει να αποδεικνύει ότι όχι μόνο ότι δεν είναι το “the best place to work” αλλά κοντεύει να πάρει το βραβείο των μαζικότερων απολύσεων των τελευταίων μηνών.

Καθόλου δεν μας σοκάρει η συγκεκριμένη απόφαση της Teleperformance, καθώς μας έχει συνηθίσει στην ολοένα και οξυνόμενη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων της. Άλλωστε, δεν χάνει ευκαιρία να αξιοποιήσει τα νομοσχέδια που περνάει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην απεργία, τις απλήρωτες υπερωρίες και συνολικά την επίθεση σε κάθε κεκτημένο δικαίωμα. Παραδειγματικά, μπορούμε να αναφέρουμε τις καταγγελίες του περασμένου Μαρτίου ότι οι εργαζόμενοι ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον στα γραφεία της εταιρίας χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από τον ιο, καθώς και τις τροποποιητικές συμβάσεις που υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στην εργοδοσία να ελέγχει αυτούς που δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας είτε μέσω καμερών αλλά ακόμα και με εισβολές της εργοδοσίας στα σπίτια των εργαζομένων.

Η περίπτωση αυτή των 100 απολύσεων στην Teleperformance, αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι το καθεστώς της τηλεργασίας καθόλου δεν επιβάλλεται για να προστατέψει την υγεία των εργαζομένων αλλά είναι ιδανικό για την εργοδοσία, ούτως ώστε να εντείνει στο σύνολό της την επίθεση στα δικαιώματά μας. Ατέλειωτες υπερωρίες (απλήρωτες και μη), εντατικοποίηση, παρακολούθηση συζητήσεων μεταξύ εργαζομένων, πλήρης απομόνωση και απομάκρυνση από κάθε ενδεχόμενη συλλογική διαδικασία, τρομοκρατία, μηνιαίες ή ολιγόμηνες συμβάσεις και απολύσεις. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η εργοδοσία αποσιώπησε πλήρως το γεγονός ότι απολύει 100 συναδέλφους μας, και μάλιστα φρόντισε να κυκλοφορήσουν φήμες ότι οι συνάδελφοι απλώς θα μετακινηθούν σε άλλο τμήμα, για να να περάσουν οι απολύσεις χωρίς να ενημερωθεί κανείς, και κατ’ επέκταση χωρίς αντίδραση.

Παρ΄ όλο που το Σάββατο 20/2 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της σωματειακής επιτροπής, για το ζήτημα των απολύσεων η πλειοψηφία των εργαζομένων παραμένουν ανενημέρωτοι. Αναδεικνύεται, ως πιο αναγκαία από ποτέ η μαζικοποίηση του αγώνα για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, να οργανώσουμε την πάλη μας μέσα από τα συλλογικά μας όργανα. Μόνο μέσα από τον μαζικό μας αγώνα μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στα όσα μας επιφυλάσσουν, αλλά και να κατακτήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε! Κόντρα στην απομόνωση που μας επιβάλλουν και μας καλλιεργούν, να βρούμε τους τρόπους να δράσουμε συλλογικά για να υπερασπιστούμε την ζωή και την αξιοπρέπεια μας, να διεκδικήσουμε πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
  • ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: