Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

23 ΦΛΕΒΑΡΗ: Μαζική η κινητοποίηση των υγειονομικών στην Αθήνα



Ημέρα κινητοποίησης των εργαζόμενων στα νοσοκομεία η σημερινή, με 6ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, αλλά με διαφορετικά καλέσματα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις για τις οποίες η Ταξική Πορεία έχει ήδη κάνει την κριτική της (εδώ).

Όμως, παρά την απαράδεκτη, διασπαστική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου, εκατοντάδες απεργοί-υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας όπου είχε καλέσει συγκέντρωση η ΠΟΕΔΗΝ και διαδήλωσαν προς το υπουργείο Υγείας διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού και άρση όλων των συνδικαλιστικών διώξεων που ξετυλίγονται στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα.

Η Ταξική Πορεία συμμετείχε στη συγκέντρωση, μοίρασε την προκήρυξη και την εφημερίδα της, ενώ στο πανό της συσπειρώθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι του κλάδου.

Η αστυνομία, με προκλητικό τρόπο, ακολούθησε την πορεία σε όλη τη διαδρομή, οριοθετώντας την σε ένα κομμάτι του οδοστρώματος, ώστε το υπόλοιπο να μένει ανοιχτό για τα αυτοκίνητα.

Στην ξεχωριστή συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ η οποία καλούσε μισή ώρα αργότερα στο υπουργείο Υγείας, συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες απεργών, κυρίως οργανωμένοι συνδικαλιστές, ενώ δεν πραγματοποίησαν την ξεχωριστή πορεία προς τη Βουλή που είχαν εξαγγείλει, αλλά παρέμειναν στο υπουργείο Υγείας με τους υπόλοιπους διαδηλωτές.


 

 

 

 

 

 

 

Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων ήταν ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται κάποιος να απεργήσει. Οι πιέσεις στα νοσοκομεία είναι μεγάλες από προϊσταμένους και διοικητές γιατί “η δουλειά είναι πολλή και κάποιος πρέπει να τη βγάλει”, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποπροσανατολίζουν και απογοητεύουν με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, διασπώντας τους εργαζόμενους  (στους γιατρούς και στους υπόλοιπους), ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων και της ωμής καταστολής με πρόστιμα, δακρυγόνα και ξύλο φοβίζει αρκετό κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι αριθμοί των απεργών και διαδηλωτών πρέπει να πολλαπλασιαστούν και οι κινητοποιήσεις του κλάδου πρέπει να γίνουν πιο συχνές κι οργανωμένες, αν θέλουμε να βάλουμε φρένο στην ξέφρενη επίθεση του συστήματος στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές- πολιτικές ελευθερίες στα νοσοκομεία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: