Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

ΒΙC: Νεκρός εργάτης από κορονοϊό- Να αγωνιστούμε απέναντι στη δολοφονική πολιτική τους!

 


Ο 55χρονος εργάτης που εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της BIC στην Άνοιξη, κόλλησε κορονοϊό και πέθανε, μακραίνοντας τον τραγικό κατάλογο με τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας και της διαχείρισής της από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Η εγκληματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η εργοδοσία της BIC από το ξέσπασμα της πανδημίας, μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει την πλήρη αδιαφορία της για τις ζωές των εργατών, οι οποίες θυσιάζονται στη βωμό των συμφερόντων και της κερδοφορίας της. Είναι η ίδια πολιτική που φέρει την ευθύνη για τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία και που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμο υλικό.

Οι καταγγελίες που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την αδιαφορία που έχει επιδείξει η διοίκηση, παρά την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εργαζόμενους του εργοστασίου, είναι αποκαλυπτικές. Όπως και στα υπόλοιπα εργοστάσια και τους μαζικούς χώρους δουλειάς της χώρας, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, η εργοδοσία στη BIC, εδώ και ένα χρόνο, παίζει με την υγεία και την ίδια τη ζωή των εργατών, αρνούμενη πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο εργοστάσιο. Με ευθύνη της εργοδοσίας, δεν τηρείται κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, δε γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, οι εργαζόμενοι στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ δεν τους παρέχονται δωρεάν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Ακόμα και μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων, η εργοδοσία επέμεινε να μην πραγματοποιεί δωρεάν διαγνωστικά τεστ στο προσωπικό, ώστε να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση για πιθανά κρούσματα, αλλά αντίθετα, προσπάθησε να κουκουλώσει τα κρούσματα, αφού «παρέλειψε» να ενημερώσει τους 1200 εργαζόμενους της εταιρείας για την ύπαρξη τους, εκθέτοντάς τους σε άμεσο κίνδυνο.

Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι τεράστιες! Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών της και της απρόσκοπτης συνέχισης της παραγωγής, δείχνει εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή των εργαζόμενων. Ακόμη και τώρα, μετά το θάνατο του εργάτη, επιλέγει να μην ενημερώσει το σύνολο των εργαζομένων για το γεγονός, αλλά και για την ύπαρξη κρουσμάτων από το προσωπικό του εργοστασίου. Άλλωστε, είναι βέβαιο πως και σε αυτή την περίπτωση, η στάση που θα κρατήσει θα είναι η επίρριψη της ευθύνης στο ίδιο τον εργαζόμενο, που «δεν ήταν προσεκτικός και κόλλησε» ή που «καθυστέρησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια». Όπως αντίστοιχα, και στις περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, η απάντηση είναι πως «ήταν απρόσεκτος», μεταξύ πολλών κροκοδείλιων δακρύων, φυσικά! Αρκεί να μην αγγίξει κανένας την ίδια την εργοδοσία, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες κάτεργου, αλλά κατά τα άλλα, νίπτεις τας χείρας της.

Ο θάνατος του συναδέλφου μας συγκλονίζει, αλλά ταυτόχρονα μας εξοργίζει ακόμη περισσότερο! Όσο η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης σκληραίνουν, σε βαθμό να θυσιάζουν με τόση ευκολία ανθρώπινες ζωές, τόσο εμείς θα πρέπει να πεισμώνουμε και να οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην εγκληματική πολιτική τους! Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, που μετά από ένα χρόνο πανδημίας θυμήθηκε να κάνει rapid test δωρεάν σε χώρους δουλειάς (αρκεί να απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους και να μην υπερβαίνουν τα 2 το μήνα!) δεν πρόκειται να καλυτερέψουν τους όρους δουλειάς μας, ούτε να περιορίσουν σημαντικά τη διασπορά του ιού στους μαζικούς χώρους δουλειάς, αν αυτό δε γίνει υπόθεση της πάλης των ίδιων των εργαζομένων, ώστε δημιουργήσουν όρους πίεσης προς την εργοδοσία. Μόνο μέσα από την οργάνωση του αγώνα μας, πλάι με τους συναδέλφους μας και μέσα στα συλλογικά μας όργανα, θα μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στην δολοφονική πολιτική τους. Για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς συναδέλφους και για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και τη δουλειά με δικαιώματα!

  •          Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους
  •          Να πάρει η εργοδοσία όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού (χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση)
  •          Πλήρης προστασίας των εργαζόμενων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς καμία επίπτωση στο μισθό τους
  •          Όχι στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και στην εντατικοποίηση των ρυθμών δουλειάς

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: