Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Δήμος Πεύκης: Αστυνομία στο σπίτι εργαζόμενου που «τόλμησε» να πάρει αναρρωτική άδεια

 


Ευθεία και ολομέτωπη είναι η προσπάθεια του συστήματος να τσακίσει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα του λαού. Καθεστώς έχουν γίνει πλέον οι αναστολές συμβάσεων, τα ωράρια λάστιχο και η πλήρης απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και την ωμή κρατική καταστολή.

Μόνο ως περιστατικό ανοιχτής τρομοκράτησης μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός που καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης. Συγκεκριμένα, στις 16/02 η αστυνομία εμφανίστηκε έξω από το σπίτι εργαζόμενου στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου και του φώναξαν από τα μεγάφωνα του περιπολικού να κατέβει κάτω. Με αυτόν τον «διακριτικό» τρόπο θέλησαν να του διαμηνύσουν την (προφορική και όχι γραπτή) εντολή του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας πως θα έπρεπε να πάει την επομένη στη δουλειά. Ο εργαζόμενος είχε «τολμήσει» να δηλώσει αναρρωτική άδεια, αφού δούλευε μέχρι εξαντλήσεως την ίδια ημέρα.

Ανάλογες πρακτικές τρομοκρατίας χρησιμοποίησαν οι επικεφαλής του Δήμου στις 18 και 19 Φλεβάρη, όταν απαιτούσαν από τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ να ανέβουν στο γερανοφόρο όχημα και να κλαδέψουν δέντρα, κάτι που όχι μόνο είναι εκτός της αρμοδιότητάς τους, αλλά είναι και αρκετά επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία περιβάλλοντος του Δήμου έστελνε με SMS βάρδιες σε εργαζόμενους, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν και τις 64 ώρες συνεχόμενης εργασίας! Με τέτοιες μεθόδους διαχειρίστηκε το φιάσκο της κακοκαιρίας το λεγόμενο επιτελικό κράτος.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να πάρει το παραμικρό μέτρο για να προστατέψει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά αντίθετα, ενισχύει το νομοθετικό οπλοστάσιο των εργοδοτών, μέσα από τους αντεργατικούς νόμους που φέρνει, ώστε να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Παράλληλα, η ένταση της φασιστικοποίησης και της κρατικής καταστολής που προωθείται το τελευταίο διάστημα, επεκτείνεται και στους χώρους δουλειάς και αποτελεί ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας. Αυτές οι πρακτικές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λειτουργία των Δήμων που έχουν δείξει ότι αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος και του κρατικού μηχανισμού.

Το σύγχρονο εργασιακό κάτεργο που διαμορφώνουν απαιτεί εργαζόμενους φοβισμένους, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έτοιμους να πειθαρχήσουν στις ορέξεις της εργοδοσίας. Όποιος τολμά να σηκώσει κεφάλι και να αρθρώσει λόγο ενάντια στην αντεργατική βαρβαρότητα έρχεται αντιμέτωπος με διώξεις, με την καταστολή και τον κίνδυνο της απόλυσης.

Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να παλέψουμε ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, με όπλο τα συλλογικά μας όργανα!

Στο δρόμο σπάει η τρομοκρατία, με συλλογική και οργανωμένη πάλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: