Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Επίδομα ανεργίας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους!


Σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφέρει : «Στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορεί το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο αποτελεσματικό, με άλλα λόγια πώς μπορεί να στηρίζει καλύτερα τους ανέργους και να διευκολύνει την όποια επαγγελματική τους προοπτική».  Πολύ δελεαστικές εκφράσεις από τον υπουργό! Πρέπει κάπου να τις έχουμε ξανά ακούσει!

Σήμερα το επίδομα ανεργίας είναι στα 400 ευρώ, δίνεται το πολύ για 12 μήνες, η πλειοψηφία το παίρνει για 3 μήνες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αυστηρά είναι τα κριτήρια. Αρκεί κανείς να δει πως το μήνα Γενάρη έχουμε 1.171.617 εγγεγραμμένους ανέργους, από αυτούς το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων είναι 232.870 άτομα. 

Στα πλαίσια της “αναδιάρθρωσης” του ΟΑΕΔ προτείνεται το επίδομα να είναι πιο κοντά στο μισθό του ανέργου και θα μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες. Άρα μιλάμε για ένα επίδομα, το οποίο δεν θα είναι σταθερό για όλο το διάστημα της ανεργίας. Αλήθεια πόσο θα είναι το επίδομα ανεργίας για έναν εργαζόμενο μερικής απασχόλησης; Εδώ το ήδη υπάρχον επίδομα ανεργίας δεν φτάνει για να ζήσει ένας άνεργος, πόσο μάλλον αν έχει και οικογένεια. 

Επίσης  τίθεται πως η επιδότηση αναμένεται να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου. Έχουμε ξανά ακούσει τις λέξεις “κατάρτιση” και “ενεργή αναζήτηση” μέσα από τα προγράμματα  «κοινωφελούς» εργασίας, πεντάμηνα, voucher, προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ. Τέτοιες μορφές ελαστικής απασχόλησης  προωθούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ως “λύση” απέναντι στα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Όλα αυτά τα προγράμματα προωθούν το μοντέλο του μισο-εργαζόμενου μισο-άνεργου, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, όμηρο στα χέρια του κράτους και της εργοδοσίας.

Να θυμίσουμε πως έχει προηγηθεί η έκθεση Πισσαρίδη που σε χοντρές γραμμές θέτει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του δικαιώματος στο ωράριο, την ισοπέδωσης των μισθών και επιδομάτων, την διάλυση του δικαιώματος στην ασφάλιση, στην σύνταξη και στην περίθαλψη.

Το επίδομα ανεργίας δεν είναι παραχώρηση του συστήματος, αλλά δικαίωμα του εργαζόμενου- άνεργου που το έχει πληρώσει διπλά και τριπλά!

Η ανεργία δεν είναι επιλογή του εργαζόμενου ή αποτέλεσμα τεμπελιάς, αλλά επιδίωξη των εργοδοτών για όλο και περισσότερα κέρδη!

Η δουλειά δεν είναι «ατομική επιλογή». Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου!

Οι εργαζόμενοι και άνεργοι να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Μέσα από  σωματεία, επιτροπές εργαζομένων και ανέργων, εργατικά σχήματα πρέπει να δώσουμε από κοινού και άμεσα τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να σπάσουμε τη σιωπή και την απογοήτευση. Κόντρα στην τρομοκρατία και στο φόβο. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. 

Επίδομα ανεργίας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας!

Αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: