Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 15 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει τη διοίκηση του ΤΕΕ που με προκλητικό τρόπο προσπαθεί να αναιρέσει τη δικαίωση (και πρωτόδικα και στο εφετείο) και την επαναπρόσληψη των 15 απολυμένων εργαζόμενων του παραρτήματος του ΤΕΕ Ηρακλείου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που σε αντίστοιχη περίπτωση, ασκείται προσφυγή εναντίον απόφασης εφετείου.

Η απόλυση των 15 εργαζόμενων πηγαίνει αρκετά πίσω στο χρόνο, στο 2011. Οι απολύσεις, οι οποίες και για το ΤΕΕ δεν ήταν οι μόνες, ήταν αποτέλεσμα της μνημονιακής επέλασης της περιόδου εκείνης, η οποία επέβαλε σημαντικές μειώσεις προσωπικού, μαζικές απολύσεις και εκτίναξη των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μετά από αρκετά χρόνια υπομονής και επιμονής των απολυμένων, μέσα από μια δικαστική μάχη διαρκείας και –κυρίως– κάτω από τη αδιάκοπη στήριξη των εργαζομένων του ΤΕΕ και του σωματείου τους, αλλά και του συνολικότερου αγωνιστικού κλίματος κινήματος που εκδηλώθηκε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, τον Οκτώβρη του 2020 ήρθε η απόφαση και η δικαίωση, αντίστοιχη με πολλών ίδιων περιπτώσεων.

Η κίνηση της διοίκησης του ΤΕΕ, και ιδιαίτερα του προέδρου του, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο(!) θέλοντας να μπλοκάρει την επαναπρόσληψη των απολυμένων, πραγματοποιείται σε μια καθόλου τυχαία περίοδο, έχει πολλούς αποδέκτες και θέλει να αφήσει μαύρη παρακαταθήκη για το μέλλον ολόκληρου του κλάδου των μηχανικών. Είμαστε ακριβώς στη φάση όπου η άγρια αντεργατική κυβερνητική πολιτική, σε συνδυασμό με τις συνθήκες υποχώρησης των κινηματικών διαδικασιών στους εργασιακούς χώρους, ανοίγει το δρόμο στο κεφάλαιο, την εργοδοσία και διοικήσεις σαν του ΤΕΕ (πάντα συνδεδεμένες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και σε ρόλο συνεργάτη του κράτους) να αμφισβητούν δικαιώματα και να λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.

Το βασικό επιχείρημα της διοίκησης του ΤΕΕ ότι η σύμβαση έργου (με την οποία εργάζονταν οι 15 απολυμένοι για περισσότερα από 4 συνεχόμενα έτη) δεν αποτελεί εξαρτημένη σχέση εργασίας και άρα δεν δικαιούνται επαναπρόσληψη, αποτελεί ευθεία βολή στους χιλιάδες εργαζόμενους ολόκληρου του κλάδου που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (όπως το «μπλοκάκι») σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, αναλώσιμο και ευάλωτο μπροστά στις αντεργατικές διαθέσεις του κεφαλαίου.

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα αφορά το σύνολο των εργαζομένων, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Αποτελεί υπόθεση μαζικής πάλης και διεκδίκησης, η οποία πρέπει και μπορεί να ξεδιπλωθεί σε κάθε εργασιακό χώρο.

·         ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 15 ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

·         ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: