Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

18/7: Εκλογές σωματείου εργαζομένων Γ.Ν. Φιλιατών - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ: ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

18 ΙΟΥΛΗ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ: ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ


Συνάδελφοι–σσες,

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τις προηγούμενες εκλογές του σωματείου μας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι είδαμε τη θέση μας να χειροτερεύει συνεχώς και με τα χειρότερα να έρχονται. Μισθοί καθηλωμένοι, με την ακρίβεια να καλπάζει. Ρεπό, άδειες στα αζήτητα. Ελλείψεις, συνεχώς επιδεινούμενες, σε όλους τους κλάδους, τομείς και ειδικότητες. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο και το κιάλι. Την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι επικουρικοί και συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία και συνεχή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αν, πότε, για πόσο και με τι όρους θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Τα ίδια και χειρότερα για τους συνάδελφους εργολαβικούς, που αντιμετωπίζουν την πιο άγρια εκμετάλλευση. Υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, υπερεφημέρευση, διαρκής τρεχαλητό και άγχος, αύξηση των κινδύνων ατυχημάτων είναι το αποτέλεσμα. Βέβαια για ένταξη στα ΒΑΕ, ούτε κουβέντα. Ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος λαός αναγκάζεται να βάζει όλο και πιο συχνά και βαθιά το χέρι στην τσέπη για να λαμβάνει πιο δύσκολα μια όλο και χειρότερη περίθαλψη.

Αυτά συμβαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτά συμβαίνουν και στο δικό μας. Τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά. Στις κόντρα και απανωτές βάρδιες των νοσηλευτών και των τραυματιοφορέων, με τις δεκάδες χρωστούμενες άδειες. Στα ανύπαρκτα ωράρια και άδειες, με τους πενιχρούς μισθούς των εργαζόμενων στη σίτιση και την καθαριότητα. Στο συνεχές τρεχαλητό και την κάλυψη δύο και τριών πόστων ταυτόχρονα από τους αγροτικούς και ειδικευόμενους ιατρούς. Στην αναγκαστική υπερεφημέρευση ειδικευμένων, ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών, λόγω της υποστελέχωσης. Υποστελέχωση που έχει οδηγήσει τον χειρουργικό τομέα στα όρια κατάρρευσης, τον ακτινοδιααγνωστικό τομέα να λειτουργεί ουσιαστικά τις μισές μέρες του μήνα και τους εργαζόμενους του παθολογικού τομέα στα όρια εξάντλησης. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνουν αυτά για τους ασθενείς. Κατά τα άλλα δεν ντρέπονται να διαφημίζουν μαγνητικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογραφό, ενώ δεν έχουν εξασφαλίσει καν το προσωπικό για να τα χειρίζεται.

Συνάδελφοι–σσες,

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε μεμονωμένη και ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου μας, ούτε τωρινή. Αποτελεί αποτέλεσμα και τμήμα μιας γενικευμένης επίθεσης, που οργανωμένα εδώ και χρόνια έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις που υπηρετούν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, στον εργαζόμενο λαό. Αυτήν την επίθεση και την προώθησή της μέσα στα νοσοκομεία υπηρετούν από τη θέση τους μια σειρά καλοπληρωμένοι διοικητές και λοιποί πρόθυμοι στους χώρους δουλειάς. Αυτήν την επίθεση μορφοποιεί, εξειδικεύει και συντονίζει το υπουργείο υγείας, με τις πλάτες αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με νομοσχέδια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ΦΕΚ και λοιπές κατευθυντήριες οδηγίες. Στόχος αυτής της επίθεσης, για αυτούς που την προωθούν, αποτελεί να ξηλώσουν κάθε κατάκτηση, κάθε εργασιακό, δημοκρατικό, ασφαλιστικό, κοινωνικό, άρα και υγειονομικό δικαίωμα, από τον λαό. Για να μπορούν μετέπειτα πιο εύκολα να τον εκμεταλλεύονται χωρίς όριο και να κερδοφορούν στις πλάτες του.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν από μόνοι τους. Καμία πρόταση ή λογική συνδιαλλαγής με αυτούς που επιτίθενται δε θα φρενάρει την επίθεση. Κανένας σωτήρας ή αλλαγή στον διαχειριστή της επίθεσης δε θα αλλάξει την κατάσταση. Εξ άλλου δοκιμάσαμε πολλές κυβερνήσεις και όλες την ίδια πολιτική εφάρμοσαν. Μόνο οι εργαζόμενοι, μαζικά, μέσα από την οργάνωση, την ενότητα και τους κοινούς μας αγώνες για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, μπορούμε να βάλουμε φραγμούς και όρια στην επίθεση που εξελίσσεται. Η υποχώρηση των αγώνων μας τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που έχει επιτρέψει την κλιμάκωση αυτής της επίθεσης. Όσο δε ξεδιπλώνονται αγώνες, με μαζικά χαρακτηριστικά και κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Ήδη ο Άδωνις, το υπουργείο και οι λοιποί καλοθελητές, εφαρμόζουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, την περεταίρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και απειλούν με νέες απολύσεις και κλεισίματα-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τομέων. Προωθούν, ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο εργασιακές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για την παροχή περίθαλψης στο λαό, φέρνοντας νέα βάρη συνεχώς.

Συνάδελφοι–σσες,

Οι κυρίαρχες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις κάθε απόχρωσης, για να διαπραγματεύονται το χτύπημα των δικαιωμάτων μας μαζί με τις καρέκλες τους, θέλουν τους εργαζόμενους στο παρασκήνιο, απογοητευμένους, να πιστεύουν πως «τίποτα δεν αλλάζει», να αλληλοκατηγορούνται ως και να κατηγορούν τους ασθενείς για το φόρτο εργασίας, για να βγαίνουν λάδι οι υπεύθυνοι. Μας θέλουν έξω από τα σωματεία μας. Διαχωρισμένους, μακριά από την πολιτική και συλλογική συζήτηση, τον κοινό αγώνα και διεκδίκηση. Θέλουν ο καθένας να ψάχνει ατομικά τη (μη) λύση στα προβλήματά του. Στο λεγόμενο «βόλεμα», «μέσο» ή «ρουσφέτι», στην κάθε είδους υποτιθέμενη «προσωπική διευθέτηση» ή «υπόσχεση». Για να αναπαράγεται η κυρίαρχη πολιτική, να αδρανοποιούνται και να διασπούνται οι εργαζόμενοι, να σπέρνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ μας, με τα προβλήματα συνεχώς να πολλαπλασιάζονται και τις λύσεις εν τέλει να μην έρχονται ποτέ.

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν οργανώνουν και υπονομεύουν τη δυνατότητα να ξεδιπλωθούν πραγματικοί, μαζικοί και με νικηφόρα προοπτική, αγώνες. Δε θέλουν τους εργαζόμενους υποκείμενα στην πάλη. Για αυτό διασπούν τους εργαζόμενους αναδεικνύοντας το ένα πρόβλημα ξεκομμένο από τα υπόλοιπα και προβάλλοντας ως απάντηση την αδιέξοδη πρακτική της λεγόμενης εκπροσώπησης, μέσω διάφορων επιστολών και συναντήσεων στους διοικητές των νοσοκομείων, των ΥΠΕ, το υπουργείο και τους διάφορους πολιτικούς παράγοντες. Επιστολές, «προτάσεις» και συναντήσεις που, όσο δεν κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια οι «διοιηκούντες», όταν και αυτές οι ίδιες οι επιστολές δεν αποτελούν εν τέλει εφαρμογή της ίδιας επίθεσης με άλλο περιτύλιγμα. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, και το απερχόμενο ΔΣ του Σωματείου μας το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η λογική έχει απομαζικοποιήσει τα σωματεία, τα έχει απαξιώσει στη συνείδηση των εργαζόμενων. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μας σωματείο που εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πρακτικά ανενεργό και αδρανοποιημένο.

Συνάδελφοι–σσες,

Έχει αποδειχθεί πως όταν τα σωματεία βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων και αυτοί αγωνίζονται μαζικά μέσα από αυτά, μπορούν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να έχουν κατακτήσεις. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και τη μαζικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε υπολογίσιμη δύναμη απέναντι σε όσους επιτίθενται στα δικαιώματά μας. Ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε τη θέση μας είναι συλλογικά και ενιαία. Μέσα από την κοινή ανάδειξη των προβλημάτων μας. Μέσα από τη συνεννόηση μας, τη δημοκρατική συζήτηση, τη συλλογική και αγωνιστική απόφαση και δράση. Στην κατεύθυνση της μαζικής αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, στο πλάι του εργαζόμενου λαού. Για αυτό χρειαζόμαστε το σωματείο μας. Για αυτό, πρέπει μέσα σε μια πορεία, στις καθημερινές μας συζητήσεις, κοντράροντας μια σειρά από αδιέξοδες λογικές, πρακτικές και απόψεις, στην προσπάθεια να απαντήσουμε τα προβλήματά μας, να επανεργοποιήσουμε το σωματείο μας. Να το μετατρέψουμε από ένα διακοσμητικό στολίδι της κυρίαρχης πολιτικής και ανύπαρκτο όργανο όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζόμενων, σε ένα πραγματικό όργανο και μέσο πάλης των εργαζομένων. Σε εργαλείο για την βελτίωση της θέσης μας. Ως Ταξική Πορεία, παρεμβαίνοντας με ψηφοδέλτιο στην εκλογική διαδικασία του σωματείου μας για την εκλογή νέου ΔΣ, σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συμβάλουμε. Σε αυτήν την κατεύθυνση παρεμβαίναμε το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε και το επόμενο, με στόχο να δυναμώσουμε μέσα στους εργαζόμενους την κατεύθυνση της οργάνωσης και του αγώνα για την μαζική αντίσταση και διεκδίκηση για:

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΩΣ ΑΝΘΥΙΓΕΙΝΟΥ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ
  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΠΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: