Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ "TELEPERFORMANCE" - ΣΕΤΕΠ

ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΠΑΝΤΆΜΕ ΜΕ ΑΠΟΧΉ! 

ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!


Εκλογές διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στο επιχειρησιακό σωματείο της Teleperformance, το ΣΕΤΕΠ. Πρόκειται για ένα σωματείο που ιδρύθηκε έπειτα από τις μεγάλες απεργίες που πραγματοποιήσαμε τους προηγούμενους μήνες με μπροστάρηδες τους μετανάστες συναδέλφους μας. Αψηφώντας κάθε απειλή της εργοδοσίας και ξεπερνώντας τα εμπόδια της τηλεργασίας προχωρήσαμε στις πιο μαζικές απεργίες του κλάδου διεκδικώντας μεταξύ άλλων ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση της βίζας ειδικού σκοπού. 

Ο πολύμηνος και πολύ μαζικός αγώνας μας ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης συλλογικού οργάνου μέσα στην εταιρεία και για αυτό η ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου αποτέλεσε μια πολύ σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της οργάνωσής μας. Παρόλα αυτά, το νέο σωματείο ιδρύθηκε αποδεχόμενο εξαρχής τον νόμο Χατζηδάκη και όλες τις διατάξεις του, τόσο όσον αφορά το ΓΕΜΗΣΟΕ, το μητρώο πραγματικών δικαιούχων, όσο και τις ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι το αίτημα “ο νόμος να μείνει στα χαρτιά” πολύ εύκολα μεταφράζεται στο να γίνουν αποδεκτές όλες οι πτυχές του νόμου αμαχητί. 
 
Ένα σωματείο που ιδρύεται φέροντας στο καταστατικό του όλες τις πτυχές του ν. Χατζηδάκη, διαμορφώνει ακόμα πιο δύσκολους όρους για τους αγώνες των εργαζομένων. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έρχονται με σκοπό να αντικαταστήσουν τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και την πραγματική συμμετοχή του κόσμου, ενώ επιπλέον στοχεύουν να κάνουν ακόμα πιο ωμή και καθοριστική της παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στα σωματεία. Αντίστοιχα, η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ και το μητρώο πραγματικών δικαιούχων σηματοδοτούν την άμεση παρέμβαση του κράτους σε όλες τις διαδικασίες των σωματείων, καθιστώντας τα εξαρτώμενα και άρα αδύναμα απέναντι στο κράτος, αφού θα πρέπει να λογοδοτούν πλέον σε αυτό. Επομένως, η ίδρυση του σωματείου μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι άκρως μετέωρη καθώς ταυτόχρονα αποδέχεται όλους τους όρους για την πλήρη αποδυνάμωση του.
 
 
Στη συνέλευση όπου προκηρύχθηκαν οι εκλογές για ΔΣ του ΣΕΤΕΠ, η εφαρμογή του νόμου Χατζιδάκη ήταν εμφανής. Πέραν του ότι και η ίδια η συνέλευση έγινε και διαδικτυακά, εφαρμόστηκε και η διαδικτυακή ψηφοφορία για τις αποφάσεις της συνέλευσης. Το πιο αρνητικά αξιοσημείωτο ήταν η τοποθέτηση γύρω από τις διαδικτυακές εκλογές. Ποτέ μέσα στη συνέλευση δεν αναφέρθηκε ποια στοιχεία της διαδικασίας είναι άμεσες εφαρμογές του νόμου Χατζιδάκη, πέραν από την τοποθέτηση της συναγωνίστριας από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία. Μάλιστα, στις τοποθετήσεις του προσωρινού ΔΣ, οι διαδικτυακές εκλογές παρουσιάστηκαν ως ευκαιρία για το σωματείο, σχεδόν σαν να ήταν κρυφή επιθυμία από πριν την οποία δεν μπορεί να ανρηθεί.

 


Η προάσπιση της συνδικαλιστικής δράσης δεν μπορεί να γίνεται με την πλήρη ευθυγράμμιση σε όσα ορίζει ο νόμος ούτε με την επίκληση της νομιμότητας και της «νομικής κάλυψης» που δίνει αυτός. Ως Ταξική Πορεία απείχαμε από τις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου της 
Teleperformance, καθώς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με κανένα τρόπο την διαδικασία των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και καταγγέλλουμε απερίφραστα την σιωπηρή αποδοχή όλων των πτυχών του νόμου! 

Η Ταξική Πορεία παλεύει και θα παλεύει μέσα από τα σωματεία για τη μαζικοποίηση των διαδικασιών τους, για δημοκρατικές διαδικασίες ώστε να χτυπηθεί η λογική της ανάθεσης, για να κυριαρχήσει μια γραμμή μαζικής πάλης, κόντρα σε ρεφορμιστικές αυταπάτες. Μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία μπορούν τα σωματεία να γίνουν όργανα πάλης, όπλα στα χέρια των εργαζομένων και όχι απλά σφραγίδες και εργαλεία. 

Δεν χαρίζουμε τα σωματεία μας στο κράτος, την κυβέρνηση και το σύστημα! 

Παλεύουμε να τα κάνουμε όργανα συγκρότησης αγώνα για την ανατροπή του Ν.4808(Χατζηδάκη) ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: