Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Για την εκλογοαπολογιστκη συνέλευση του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Σάμου

Με μια εκλογοαπολογιστκη παρωδία ολοκλήρωσε τις διεργασίες του, πριν τις εκλογές, για την ανάδειξη νέου ΔΣ, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Σάμου. Σε μια περίοδο άγριων διώξεων σε αγωνιστές, όπου ποινικοποιείται η αγωνιστική συνδικαλιστική δράση, με κατηγορίες που φανερώνουν την επιδίωξη του συστήματος για σιγή νεκροταφείου και δεκάδες απεργίες να κηρύσσονται παράνομες, η διοίκηση του σωματείου, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, συνεχίζει στην ίδια γραμμή συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου, που θέλουν τα σωματεία γλάστρες της αντεργατικής επίθεσης. Μια πολιτική που ακολούθησε σε όλη την τριετία που μεσολάβησε απ' τις προηγούμενες εκλογές του 21 και που με λίγα λόγια συμπυκνώνεται στο εξής: Καμία προσπάθεια για γενική συνέλευση, για εγγραφή νέων μελών, για συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο, για μαζικές διεργασίες και αγωνιστικές αποφάσεις.

Σε μια τριετία που ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη και κλείνει με μία ακόμα αντεργατική εφαρμογή διατάξεων του συμπληρώματος του, του νόμου Γεωργιάδη, που περιλαμβάνει το καθεστώς της 6ημερης, 48ωρης εργασίας και την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Με τον πόλεμο, την ακρίβεια, την κατάργηση του 8ωρου, το χτύπημα σε κάθε λαϊκό δικαίωμα, σε κάθε εργατική κατάκτηση να επιδεινώνουν ραγδαία την ζωή και την δουλειά του λαού και της νεολαίας.

Συνέλευση παρωδία λοιπόν, με απαρτία 20 (!) ατόμων, σε ένα σωματείο που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 148 συνάδελφοι. Γεγονός που σημαίνει ότι η διοίκηση δεν φροντίζει καν για την είσπραξη της συνδρομής των μελών του. Αλλά και με τι μούτρα να το κάνει, όταν τους έχει στο περιθώριο, έξω από κάθε διαδικασία, καλώντας τους  κάθε τρία χρόνια, απλά να ψηφίσουν, διατηρώντας το σωματείο μια σφραγίδα για την αναπαραγωγή και την ανάδειξη των στελεχών του ΠΑΜΕ στις διάφορες ομοσπονδίες και την συνδικαλιστική ιεραρχία.

Η διαδικασία της συνέλευσης και η παρέμβαση της Ταξικής Πορείας σε αυτή φανέρωσαν όλες τις πρακτικές και τα ψέματα της διοίκησης. Την ιδιοκτησιακή λογική που τη διέπει για το σωματείο, την συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους, σαν σε φουκαράδες που η μόνη σχέση που επιτρέπεται να έχουν με το σωματείο είναι οι εκλογές, άντε και καμιά καταγγελία, που θα προωθηθεί στην επιθεώρηση εργασίας, αποτελώντας έτσι τον κολοφώνα της διεκδίκησης απέναντι στην εργοδοσία.

Οι συνεχείς διακοπές του εκπροσώπου της Ταξικής Πορείας, οι προτροπές να τελειώνει η παρέμβαση του σύντομα, η άρνηση να δοθεί στην Ταξική Πορεία το καταστατικό (!) και το μητρώο μελών (!) είναι το "κερασάκι στην τούρτα" της λογικής, ότι εδώ "κουμάντο κάνω εγώ" κι ό,τι "μου πάει κόντρα" θα βρει μπροστά του μια διαδικασία ουσιαστικού αποκλεισμού.

Δεν θα τους περάσει! Η Ταξική Πορεία, παρ' όλη την αρνητική, για την ίδια και τους συναδέλφους, κατάσταση που έχει διαμορφώσει στο σωματείο, το ΠΑΜΕ, παρ' όλη την εχθρική στάση απέναντί της και τους όρους αποκλεισμού της, που έχουν διαμορφωθεί, θα παρέμβει στις εκλογές με ψηφοδέλτιο, προβάλλοντας την γραμμή του αγώνα έναντι της υποταγής, την γραμμή της οργανωτικής συγκρότησης των εργαζομένων, έναντι της περαιτέρω διάλυσης των όπλων πάλης που διαθέτουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: