Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Κινητοποιήσεις ενάντια στο ν/σ για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση (24/7)

Μαζική συγκέντρωση – συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 24/07 ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Στο κάλεσμα της κινητοποίησης είχαν προχωρήσει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Άνω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τη συγκέντρωση στήριξαν σωματεία εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, οργανώσεις και άλλοι αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, των θεραπευόμενων, των απόφοιτων και των οικογενειών τους.

Προηγήθηκε πρωινή στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που με ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας κατέληξε να έχει μικρή μαζικότητα, με τους «εκπροσώπους» των φορέων να συνδιαλέγονται στην επιτροπή του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο-τερατούργημα προς τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ληπτών υπηρεσιών στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. 

  • Κλείνουν τα 2 Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Ψ.Ν.Α. & Ψ.Ν.Θ.) και τα Κέντρα Πρόληψης για τις εξαρτήσεις (αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027).
  • Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις προσωπικού και αφήνονται στη μοίρα τους εκατοντάδες ασθενείς που χρήζουν ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ιατρικής-νοσηλευτικής φροντίδας. 
  • Με τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ (ΝΠΙΔ) και το κλείσιμο των δύο Ψ.Ν. χτυπούν τα δημόσια και δωρεάν στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, στερώντας το δικαίωμα των χρηστών στην απεξάρτηση.
  • Προβλέπουν για τους χρήστες μονάχα την παραμονή στη συντήρηση της εξάρτησης με υποκατάστατα αφού ενισχύονται μόνο τα προγράμματα μείωσης βλάβης (βλ. ΟΚΑΝΑ), ανάγοντας την εξάρτηση σαν ατομική δυσλειτουργία-χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσο του εγκεφάλου, η οποία δεν επιδέχεται θεραπεία.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω εισχώρηση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις υπηρεσίες με τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και την ενίσχυση των παρεμβάσεων ιδιωτών, ΜΚΟ, εργολάβων κλπ.
  • Συγχωνεύονται και καταργούνται υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την ίδια στιγμή προβλέπεται η δημιουργία κατασταλτικών-τμημάτων κλειστού τύπου (για «δυσίατα περιστατικά») «μέσης» και «υψηλής» ασφάλειας καθώς και η δημιουργία μονάδων «σωφρονισμού παραβατικών ανήλικων».

Με το πρόσχημα της αποασυλοποίησης και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση χτυπά ορισμένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια αυτής της κοινωνίας, τους ψυχικά ασθενείς και τους εξαρτημένους, ενώ για τους εργαζομένους στις υπηρεσίες αυτές υπόσχεται ανεργία, επισφάλεια, εξαντλητικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Προοπτική μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, δίπλα στους υπόλοιπους υγειονομικούς, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, το λαό συνολικά για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: